Flytta

19.01.2021
Hej! Sedan då corona är över är jag intresserad av att söka jobb i Norge. Men undrar hur det skulle funka rent praktiskt. Tex.
1. Vad är levnadskostnaderna där? (Hyra på liten lägenhet, mat, hushållsprodukter, bil bränsle, bil kostnader försäkringar mm) i jämförelse med vad är lönerna? Tänker främst i kontorsjobb, service, och sådana jobb..

2. Vad behöver man för tillstånd för att få bo/jobba där?

3. Klarar man sig på svenska och engelska eller har man svårt att få jobb då?

4. Hur funkar skatt där? Är den högre än i finland eller lägre generellt?

5. Är sjukvården som i finland? Eller dyrare?

Spelar egentligen ingen roll var i norge gärna på något vackert ställe är inte så intresserad av större städer som tex oslo, Bergen osv..

Tack så mycket, vet ni något annat som kan vara bra att veta angående detta får ni gärna berätta det också! :) och har ni tips på någon sida jag kan kolla efter jobb på? Hejsan
Ida Sandstrom 2

Ida svarar

27.01.2021

Hej!

Jag ska svara på dina frågor en i taget:

1. "Vad är levnadskostnaderna där? (Hyra på liten lägenhet, mat, hushållsprodukter, bil bränsle, bil kostnader försäkringar mm) i jämförelse med vad är lönerna? Tänker främst i kontorsjobb, service, och sådana jobb.."

Levnadskostnaderna i Norge är en god del högre än i Finland, men lönen är ju också bättre. En liten 1:a kostar nog runt 700-800€ i månaden att hyra + el (strömräkningarna är dyra i Norge då de värmer upp husen/lägenheterna på el och många hus/lägenheter ofta är dåligt isolerade och har bara enkelglas på fönstren). Mat och hushållsprodukter hittar man förmånligt bara man letar lite och jämför prisen mellan butikerna (kan skilja flera euro på vissa saker i olika affärer) samt köper billiga märken som Norges svar på Rainbow å Pirkka. Bil och bränsle kostar ganska samma som i Finland. MEN, i de flesta städer har de ”bomringar” som man kör igenom, dvs. det tas en avgift för att köra på de norska vägarna å den betalar man när man kör igenom bomringarna med en bricka som man har i fönstret på bilen (kostar allt från 50cent till några euro att köra genom en bomring och de går inte att undvika genom att ta en annan väg). Försäkringar kostar ganska samma som i Finland.
Nu vet jag inte vad man får för löner med service- och kontorsjobb, beror väl lite på vad man sen får för jobb också, men på en sjukskötarlön klarade jag helt fint att ha lägenhet och bil i Norge.

2. "Vad behöver man för tillstånd för att få bo/jobba där?"

Som medborgare i ett av de nordiska länderna behöver man inget tillstånd för att jobba i Norge, men det beror ju på sen ifall man behöver en ”Autorisasjon” på sitt yrke. Som sjukskötare måste jag skicka in mina betyg och ett bevis på att jag är utbildad sjukskötare i Finland till Norge för granskning. Men ska man jobba som servitör t.ex. så krävs inget sånt. Man måste helt enkelt kolla upp när man söker jobb om det krävs en autorisasjon på ens yrke för att få jobba i Norge.

3. "Klarar man sig på svenska och engelska eller har man svårt att få jobb då?"

Man klarar sig helt fint på svenska och engelska. Norska ord lär man sig ganska snabbt och kan börja slänga in när man pratar så de blir lite ”Svorska”. Några dialekter kan vara svåra att förstå, t.ex på Vestlandet har de lite svårare dialekter (Stavanger, Bergen osv). Men bara man ”knäcker koden” så förstår man det också ganska snabbt. Jag börja kolla massa serier och filmer på norska utan textning före jag åkte iväg för att lära mig lite på det sättet.

4. "Hur funkar skatt där? Är den högre än i finland eller lägre generellt?"

Skatten är högre än i Finland, ja. Som sjukskötare betalade jag 35% i skatt. Men som sagt, lönerna är ju också högre.

5. "Är sjukvården som i finland? Eller dyrare?"

Som medborgare i ett av de nordiska länderna så betalar du inte nå mera för ett sjukhusbesök än du skulle ha gjort om du skulle ha hamna in på sjukhus i Finland. Kan vara bra att ha ett EHIC kort (Europeiska sjukvårdskortet som du skaffar från KELA) men du får nog vård för samma pris utan det kortet också - men har du det kortet när du far på resa i nåt Europeiskt land så får du också sjukvård där för samma pris som de som bor i landet när du visar upp kortet.

Lycka till, 
Mvh, Ida

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Sko ni ha na tips på arbejt/arbetsplatser tär man kan arbejt bakit man gaji ut gymnasie, sko böv tjän na pengan föri ja far i milin om 1år så.
Läs mera

Hej! Mitt dröm jobb är modell. Hur skall jag gå till väga? Finns det någon modell agentur här i närheten på svenska? Kan jag söka till Sverige isf vart? Kan ni länka någon sida?
Läs mera

Hej,
Brukar ni ta emot sommarvikarier vid Decibel och vart (telefonnummer/mail?) ska man höra av sig isåfall?
Läs mera

Hej,
Brukar ni ta emot sommarvikarier vid Decibel och vart (telefonnummer/mail?) ska man höra av sig isåfall?
Läs mera