Förut inga mensplågor, nu en massa!?

05.02.2020
Hej! Jag är 19 år och har haft mens sedan jag var 13. Förut hade jag typ inga mensplågor: knappt någon värk, ingen pms, inga svullna bröst eller dålig hy och sådant som dyker upp vid mensen. Och dessutom hade jag oregelbunden mens, fick mens kanske 4-5 gånger per år eller så. Nu plötsligt har fått mens varje månad med alla plågor. Jag lider av en fruktansvärd pms, mina bröst växer flera kupstorlekar före mensen och blir super omtåliga. Hela min kropp plågas av mensen med alla tänkbara besvär från dålig hy till ryggont:( Är det något som är fel och vad har hänt!? Äter inte p-piller. c:
luckan

UngInfo svarar

10.02.2020

Hej,

Tråkigt att höra att din mens har börjat ställa till besvär! Menscykeln är beroende av att olika hormoner (estrogen, progesteron, FSH och LH) i kroppen minskar och ökar i mängd enligt ett visst mönster. Under de första åren då menscykeln satt igång är mönstret inte alltid så regelbundet och då kan mensen komma t.ex. oregelbundet och/eller ganska sällan. Med åldern brukar menscykeln bli mera regelbunden och hormonnivåerna börjar hitta sin ”riktiga” nivå. Viktuppgång eller -nedgång, stress och sjukdomar kan även inverka på menscykeln.

Jag tror inte att det ligger något farligt bakom att din mens har blivit mer smärtsam och att du får PMS, det kan ske förändringar i menscykeln utan att man hittar någon tydlig förklaring till det. Om det känns väldigt jobbigt för dig rekommenderar jag att du tar kontakt med din egna hälsocentral för att diskutera om du vill försöka hålla symptomen i skick med t.ex. akne- och värkmedicin, eller om du vill testa på hormonpreparat (t.ex. p-piller eller spiral) för att stabilisera hormonnivåerna och på så sätt få hjälp med dina jobbiga symptom.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.