Jag är extremt godissugen hela tiden, nu äter jag det varje dag och det är liksom såna där stoora påsar å allt ska va slut och jag hatarrr mig själv för att jag inte kan stå emot. Jag går i behandling men har inte vågat ta upp dethär. Ända sedan jag skrevs ut från dagvård har det här följt med mig som en marddröm på ljusa daan.
Och det värsta av värsta. Har genomgått nån slags psykologisk utredning som tydligen då gav utslag på att jag överdriver ångest och depression. Dessa två människor som gick igenom testet med mig kan aldrig någonsin förstå vilken inre kamp jag fightas med varje dag. Jag går och väntar på helspänn när nästa ångestskov ska komma och depressionen har hängt med i många tusen år. Jag känner mig verklkgt förnedrad.
Det känns som att mina problem inte tas på allvar mera, för att kroppen ser frisk ut och folk säger ofta oj du ser så fräsch ut. Ibland hade jag go lust att ropa ut. Det är ju tur att det inte syns på utsidan, om så vore fallet hade jag varit ett skrumpnat russin vid detta lag.
Jag har så svårt med maten, så svårt.
Jag hoppar över frukost och lunch och mellanmål sedan kommer dippen och så blir det godis och så är jag där då och nedvärderar mig själv. Ja vette faan va ja ska ta mig till.
Kroppsvikten är jag inte heller nöjd med den har bara stegrat i höjd efter avdelningsvistelsen och jag vågar absolut inte lita på att dom i behandlingen hade rätt när de sa att jag inte skulle gå upp i vikt. Uppenbarligen behövde jag 10+ kilon till men inte 25+kilon. Och varifrån kommer de jo från godiset. Jag hatar mitt fett som syns överallt jag hatar att se mig själv i kläder. Jag vill ha tillbaka diciplinen jag haft.
Sjukskötaren Ira svarar
Hej!
Det ligger många utmaningar i att tillfriskna från en ätstörning. Men i och med att man släpper det strikta kontrollerandet, har man också möjlighet till frihet och välmående.
Ja det låter som att punkt nummer 1 absolut skulle vara att hålla hårt i måltidsrytmen. Att skippa frukost, lunch och mellanmål bäddar för hetsätande. Efter att ha skippat morgonens och förmiddagens måltider blir man oftast sugen på snabb energi, kolhydrater/socker och fett, så det vanligaste är att man väljer något som godis. En annan faktor som ökar på hetsätande av godis etc är förbud och begränsningar. Också forskningen säger att om det är någon viss mat vi försöker undvika, är det just den maten vi har lust till och hetsäter. Då får man ofta upplevelsen av att "gränsen" är överskriden om man börjar äta det sk förbjudna, och då intalar man sig själv att det inte har någon betydelse längre hur mycket man äter. Godis och godsaker får absolut höra till ens liv och vardag. Ju mindre laddat det är, desto lättare är det att lära sig äta en sådan mängd som känns som en njutning, och inte hetsätande.
Tillfrisknandet är långsamt, och man får verkligen öva sig i att ha tålamod med sig själv. Hetsätande är ingen katastrof, utan ett symptom du ännu övar dig att bli av med. Det tar tid att bygga upp ett sunt förhållande till kroppen och ätande. Det viktiga skulle som sagt vara att hålla fast vid måltidsrytmen och försöka vara noga med att inte skippa måltider. Det andra viktiga är att om du hetsäter, ska du återgå till måltidsrytmen genast vid följande måltid. Så förebygger man en ond cirkel av hetsätande.
Det skulle vara viktigt att du är helt öppen med dina behandlare. De kan inte hjälpa dig med något de inte har någon aning om. De är till för att hjälpa dig. Öppenheten är viktig gällande ätandet, men även ditt mående allmänt.
Jag önskar dig krafter i din tillfriskningsprocess! Var snäll med dig själv, du försöker ditt bästa. Du lär dig, och det tar tid. Du har kommit långt, och du kan gå hur långt som helst. Sköt om dig!
<3: Ira
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar