P-piller, viktökning

02.02.2020
Hej!
Jag är en tjej på 15 bast som började äta yasmine’s p piller för cirka 4 månader sedan. Innan jag började ta preventivmedlet så vägde jag runt 57kg och var 163cm, alltså normalvikt. Fick även veta att yasmine’s p-piller är gjorda för att man inte ska få en så kraftig viktökning. Men det verkar inte vara helt sant eftersom att jag började samla på mig massa vätska och fick mycket större aptit efter dom två första månaderna. Hade nästan 3 gånger så större matintag, ungefär 2000-3000kcal varje dag.
Mitt matsug var ingenting som jag kunde kontrollerna och gick upp 10kg under 2 veckor. Började må fruktansvärt psykiskt dåligt eftersom att jag äntligen hade mått bra över min kropp innan p-pillren, men sen hade då alltså min kropp blivit ”förstörd”. Vägde 68kg med ett BMI som låg på övervikt. Efter ett tag valde jag att sluta ta pillren och gick ner 3 kilo på 4 dagar. Blev glad av resultaten men nu har min vikt stannat på 67 och går inte ner längre. Äter regelbunden kost med fysiska aktiviteter dagligen. Nu känner jag bara skam och vill bara att allt ska vara som vanligt. Vad skall jag göra tycker ni? Tilde Unger
luckan

UngInfo svarar

12.02.2020

Hej,

det är väldigt ovanligt att kombinations p-piller ökar vikten så kraftigt som det skett för dig, men biverkningar kan förstås ibland vara lite oväntade. Ibland kan medicinen kanske orsaka en liten svullnad i kroppen, men det brukar kanske högst märkas som ett par kilogram och det kan variera under menscykeln. Jag antar ändå att den största orsaken till den plötsliga viktuppgången är det förändrade matintaget.

Jag skulle rekommendera att du bokar tid till en hälsovårdare för att diskutera ditt matintag, eftersom du beskrev att det är svårt att kontrollera det och att du mår psykiskt dåligt av hur din kropp har förändrats. Ni kunde tillsammans fundera på vad du kunde förändra med matintaget för att det ska vara hälsosamt i långa loppet, dvs. det är vanligtvis inte bra att plötsligt försöka gå snabbt ner flera kilo med någon extrem diet. Det är även bra att fundera på vad du kan använda i stället för Yasmin som preventivmedel (om det är varför du började att använda p-piller).

Hoppas att svaret är till hjälp!

 Hälsningar, Sofia Eriksson, Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.