Studiebidrag

23.05.2021
Hej,
Jag undrar om man har rätt till studiebidrag och bostadsbidrag om man flyttar till Sverige och läser på gymnasial nivå där? Isåfall, hur mycket?
Anonym
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare Patricia svarar

24.05.2021

Hej Anonym!

Tack för frågan. Enligt FPA kan du för gymnasiestudier i regel inte få studiestöd för ett utbytesår eller för någon annan studieperiod utomlands, eftersom studierna inte godkänns som en del av gymnasiets lärokurs i Finland. Du kan trots alls beviljas studiestöd om du har fått ett intyg från gymnasiet i Finland där det framgår att gymnasiet godkänner att gymnasiestudierna utomlands ersätter per termin minst 10 kurser eller 2 prov som ingår i studentexamen i det finländska gymnasiet.

HÄR kan du läsa mer om i vilka situationer du kan beviljas stöd vid utlandsstudier av FPA.

Vid utlandsstudier gäller annorlunda bostadsstöd än om du studerar i Finland (dessa riktlinjer är dock vanligen för högskolestudier).
I Finland omfattas man som studerande av allmänt bostadsbidrag som justeras efter hyra, utgifter och eventuella inkomster som ens sambo har (här beror det också på hurudan relation det är frågan om och hur stor bostad).
Om du studerar utomlands (t.ex. Sverige) och bor på hyra där är ditt bostadstillägget alltid 210 euro i månaden.

Dina föräldrars inkomster eller eventuell sambo inverkar inte på bostadstilläggets belopp.

Jag skulle trots allt rekommendera ställa denna fråga direkt till FPA:s frågeforum (LÄNK) där du kan få ett mer giltigt svar på din fråga, detta eftersom deras instruktioner (som jag skrivit om ovan) ger utrymme för viss tolkning och att din situation är lite mer speciell. 

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag ska förhoppningsvis flytta i augusti och har hittat en lägenhet som jag tror att jag vill ha. Den var ledig och ingen annan hade visat intresse för den just nu iallafall. Men när jag pratade ...
Läs mera

Hej, min kompis skickade information från vero.fi sidan där det står att man enligt lag ska meddela till magistraten att man hör till en annan kommun om man bor i en ny kommun i över ett år. Nu har ja...
Läs mera

Hej
Jag bor i en etta och har ett stort fönster som täcker en stor del av väggen, dessutom har jag sol som ligger på mellan kl.18 och tills solen går ner. Det blir alltså väldigt varmt och jag undrar ...
Läs mera

Får man stå uppefter höghuset och röka? Så att röken kommer in i andras lägenheter!? Hittar ingen information på nätet, och disponenten bryr sig inte.
Läs mera