Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

THC passivt
14.09.2018
Hej, var häromdagen utomhus med några av mina cannabisrökande vänner. Jag själv har rökt cannabis i nästan 3 år men slutade att röka för ungefär 6 veckor sen och har varit utan det sen dess. De rökte cannabis vid 2 tillfällen och jag satt brevid dem då de rökte vid båda tillfällen men rökte inget själv. Min fråga lyder om det är möjligt att få i si...
Visa hela frågan och svaret
Hej, var häromdagen utomhus med några av mina cannabisrökande vänner. Jag själv har rökt cannabis i nästan 3 år men slutade att röka för ungefär 6 veckor sen och har varit utan det sen dess. De rökte cannabis vid 2 tillfällen och jag satt brevid dem då de rökte vid båda tillfällen men rökte inget själv. Min fråga lyder om det är möjligt att få i sig cannabisrök eller thc passivt från då de rökte? Vi var somsagt utomhus hela tiden.

Hoppas verkligen inte att jag fått i mig nått passivt eftersom min hjärna påverkas väldigt lätt av thc och jag vill inte ha i mig det minnsta av det mera. Dessutom har jag haft många mentala problem sen jag var ung som jag håller på att bearbeta just nu och det sämsta som skulle kunna hända är att jag fått i mig thc passivt som påverkar mitt tankesätt. OBS! Det kändes inte som att jag blev hög eller nått men känner mig bara "nojjig". Kalle
USM
Eva/Camilla/Jenni USM missbrukarvård svarar:
Besvarad: 14.09.2018

Hej!

För det första så vill jag framhålla att du har tagit ett bra beslut om att lägga av med cannabis-rökandet. Du kommer att märka vilka positiva konsekvenser det gör för ditt psykiska mående. Hoppas att du håller fast vid beslutet och att du också kan påverka dina kompisar till detsamma.

Studier har visat på att det vid cannabis-rökning finns en “smittoeffekt” på samma sätt som vid passiv tobaksrökning. Det betyder att om man vistas i miljöer där cannabisrökning förekommer så finns en uppenbar risk att man får i sig riskämnen som finns i cannabisröken.
Detta gäller framförallt om det röks i trånga utrymmen, exempelvis i bilar eller oventilerade mindre rum.

Eftersom du skriver att ni var utomhus vid tillfället då dina kompisar rökte är det knappast möjligt att detta skulle ha hänt, så du behöver inte vara orolig.

Hälsningar Eva

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!