Andra frågan

08.01.2010
Hejj!

I min förra fråga som heter Smal? tyckte ni gjärna att jag skulle berätta mer om mig så jag passar på att göra det.

Jag har inte alltid varit smal, då var jag helt normal och började tänka på min vkit när min bror som var ganska tjock gick ner väldigt mycket så då ville jag också testa.
Det lädde till att jag åt mindre och mindre så min magsäck krympes och alla i skolan tjatade på mig att jag skulle äta mera, jag försökte värkligen men det gick inte så då visste jag inte vad jag skulle göra.
Nu har jag börjat äta lite mera ett tag men jag är fortfarande ungufär lika smal.
Och det är en kompis som håller på och säger att jag är en planka och då blir jag lite ledsen...
Nu går jag i 7 an men när jag gick i 6 an var jag till skolsköterskan ganska mycket men hon gjorde inget speciellt.

Tacksam för svar.:)
25.11.2011

Hej!

Bra att du skriver igen! Nu förstår jag dig bättre.

Jag förstår att din brors viktnedgång påverkade dig. Det var duktigt gjort av honom, men du borde inte gjort likadant eftersom du redan var normalviktig.

Det är viktigt för dig att gå upp i vikt igen så att du blir normalviktig. Just nu är du väldigt underviktig och det är inte alls bra för hälsan. Du är verkligen på rätt spår som börjat äta mera! Heja heja!

Jag förstår också att du blir ledsen av att bli kallad planka, du borde säga det till din kompis. En riktig kompis vill ju inte såra sin vän. Ingen vill höra sådana saker och det är inte snällt att kalla någon planka! Stå på dig!

Du skriver också att dina skolkamrater tjatar på dig att äta mera, jag kan tänka mig att det är irriterande, men tänk positivt, de skulle väl inte "tjata" om de inte ville ditt bästa?

Du ska veta att dina kroppsformer kommer om du går upp i vikt. När man väger så lite som du gör kan inte kroppen utvecklas rätt. Enligt din längd så ska du väga ca 55kg för att vara normalviktig. Försök i alla fall att öka 10kg i vikt.

Mina råd till dig är att aldrig hoppa över någon måltid, ät alltid frukost, lunch, middag och några mellanmål varje dag. Det är alltid bättre att äta lite till varje måltid än att inte äta något alls.

Jag förstår att det är svårt för dig att äta eftersom du vant dig att äta pyttelite. Men det är en vanesak, så om du ökar lite varje dag ska du se att det går bra! Kämpa på, det kommer att ta tid men det är värt det!
Genom att öka i vikt kommer du att må bättre och orka mer. Om man äter för lite går kroppen på sparlåga, alla våra organ (hjärta, hjärna, njurar....) behöver energi för att kunna fungera på rätt sätt, dessutom behöver kroppen energi för att orka röra på sig!

Om du berättar för dina kompisar att du nu ska börja äta mera för att öka i vikt så kan de stötta och peppa dig!

Om du känner att du inte kan äta så måste du söka hjälp. Skolhälsovårdaren finns där för att hjälpa, var inte rädd för att be om hjälp! Bara det att prata med någon kan hjälpa dig.

Jag hoppas verkligen att du lyckas öka i vikt. Tänk positivt och ge inte upp!

Hälsningar kostrådgivare Anna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Egentligen vill jag bara testa och se ifall denhär frågan syns, eftersom den senaste frågan jag ställt inte syns, så här kommer frågan igen i hemliga rutan ifall den inte skickats innan:
Läs mera

Hej hur går jag upp i vikt med snabb metabolism? Jag äter ordentliga måltider och ibland överäter jag men det händer ingenting. Och om man kan gå upp i vikt på något sätt kan man välja vart fettet sät...
Läs mera

Hur ska man ta bort hår under armarna? Hälsa något man kan göra hemma fö mina föräldrar vet inte att jag kommer ta bort der
Läs mera

Hej! Jag har väldig oljig hy samt stora porer. Jag får lätt finnar och små prickar runt munnen och pannan. Smink sitter katastroft på min ansikte. Ibland vill jag kunna sminka mig lite men ändå så att...
Läs mera