Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Blir gammal?
12.01.2018
Har jobbat de senaste dagarna och när jag kom hem så ser jag skrynklor i främst pannan och huden känns ganska annorlunda. Lite svårförklarat men det känns lite som sandpapper jämfört med hur len den var för några dagar sedan. Finns det någon anledning till detta eller börjar jag redan bli gammal?
Visa hela frågan och svaret
Har jobbat de senaste dagarna och när jag kom hem så ser jag skrynklor i främst pannan och huden känns ganska annorlunda. Lite svårförklarat men det känns lite som sandpapper jämfört med hur len den var för några dagar sedan. Finns det någon anledning till detta eller börjar jag redan bli gammal? Adam
Decibel Sanna2
Kosmetologen (och ungdomsinformatören) Sanna svarar:
Besvarad: 16.01.2018

Hej Adam!

Det låter som att du fått torr hy. Om det kommer plötsligt brukar det bero på något som ändrat plötsligt. Orsaken nu är helt klart vädret. Kallt och blåsigt ute och torr varm inomhusluft. Det är jätte vanligt att man får torr hud den här årstiden. Åldern har ingen betydelse i ditt fall ;)

Nu vet jag ju inte om du kanske redan använder någon fuktkräm till ansiktet, men om du inte gör det så ska du genast testa. Ifall du har lite promaskar eller finnar får krämen inte vara för fet men om den är mest torr kan du söka så fet som möjligt. På vanliga mataffärer finns massor att välja på, tex Nivea, Garnier, Loreal mfl sök någon i passlig prisklass och för torr eller normal hud. Ta ingen för åldrande hud, det behöver du inte ännu ;)

Smörj in ansiktet både morgon och kväll så borde du märka skillnaden efter ett par dagar. Gärna ska man ju tvätta ansiktet varje kväll så att inte smuts, fett och damm som samlats under dagens lopp blir kvar under natten. En rengöringsgel eller -kräm eller så finns det såna som ser ut som savett, alltså våtservetter men är meningen för att rengöra ansiktet, de är jätte behändiga att använda, ta fram en torka över ansiktet och släng i roskis.

Om det inte hjälper finns det sk. ansiktsoljor som man kan sätta under krämen för att ge ännu mera fukt och näring åt huden. Men börja med fuktkräm om du inte redan använder det. Om du är mycket ute är det ännu viktigare att skydda huden med en fuktkräm. Om du jobbar ute eller skidar, salom, kör skoter mm så kan du sätta tex Vitalis eller Klövervaselin som inte innehåller något vatten på de mest utsatta områdena som tex kinder och näsan.

Hoppas något av detta hjälper!

Hälsar kosmetologen Sanna

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!