Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

hår
10.07.2018
hej mitt hår växer typ inget vad ska jag göra? kan ni ge mig tips på hårmasker som man kan göra själv ..
Visa hela frågan och svaret
hej mitt hår växer typ inget vad ska jag göra? kan ni ge mig tips på hårmasker som man kan göra själv .. ella
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 11.07.2018

Hej ella!

Det känns ibland som om håret inte skulle växa alls, men det är klart att det gör. Kanske inte bara så snabbt som man skulle vilja, tex för en viss frisyr man skulle vilja ha. Eller så tjockt och glänsande som kompisens hår. Allas hår växer nog med ungefär samma fart - oavsett vad de dyra hårvårdsprodukternas eller mirakelkurernas försäljare än säger på TVShop - men vi kan däremot ha olika kvalitet på hårstråna. Alltså inte tex dålig kvalitet för att vi använt för mycket plattång, utan hårstrånas konstruktion. Vissa av oss finländare har ju tex ett tunt hår som helt enkelt inte kan bli så långt så att det räcker ner till midjan, hårstråna är inte konstruerade för det utan nöts av före det. Det hjälper inga fantastiska huskurer mot.

Det finns en massa medel som påstås förbättra hårväxten. Kanske vissa av dem faktiskt gör det, kanske vissa bara är försäljningstrick. Därför är det lite svårt att ge några goda råd, jag kan personligen inte garantera något av dem. Det skulle kanske inte ens hjälpa att fråga en frisör, eftersom hen ju behöver tjäna pengar och därför tex rekommenderar den produktserie just hen säljer. Till och med att ge råd har ju ändå en viss baktanke i att få nöjdare och fler kunder.

Men när det kommer till hår så behöver det vissa saker för att växa.

  • Det första är näring. Ät varierat och ofta, så vågar kroppen tro på att det kommer energi som räcker till hela kroppen, som tex den mindre viktiga delen som hårsäckarna, därifrån hårstråna växer ut. Mycket vitaminer och tillräckligt med proteiner, vilket ju är vad hår består av.
  • Hårbotten är ju hud. Vårda hårbotten som ditt ansikte, så tillräckligt med fukt, inte för kraftiga tag, inte starka kemikalier osv. Leave-in-balsam intill hårbotten ger huden där fukt. Precis som med ansiktshuden har vi olika hår och hårbotten, så välj produkter som passar just din typ. Dyrare betyder nödvändigtvis inte bättre, men det gör inte hemmagjort och gratis heller. Använd balsam för att få fjällen i hårstråna att "ta ihop igen". Hårmask en gång i veckan, igen behöver det varken vara dyrt eller hemmagjort för att vara bra. Krama ur vattnet ur håret efter duschen istället för att gnugga det. Stimulera blodcirkulationen genom att massera eller borsta.
  • Skippa allt - eller så mycket som möjligt - som sliter på håret, som strama uppsättningar, het värme, starka kemikalier, skavande och nötande saker som vissa hårsnoddar, färgningar osv. Slinga hellre än färga, eftersom det sliter mindre och utväxten blir mjukare så att du inte behöver slinga om lika ofta. Använd värmeskyddande produkter om du tex använder plattången ofta och sov inte med vått hår.
  • Tvätta inte håret varje dag. Varje tvätt nöter på håret och triggar dessutom hårbotten att producera mera skyddande fett. Numera rekommenderas varannan eller var tredje dag. Tvätta hellre borsten/kammen (och använd helst borste av naturborst istället för konstfiber).
  • Skydda håret nu på sommaren - kolla lite av tipsen här. Tex klor och saltvatten sliter mycket på håret, även solen.
  • Undvik extrema saker som svält, långvarig stress, mycket oro, hårdträning och annat som anstränger kroppen mycket. Hår hör till det mindre viktiga, så det kan kroppen välja att spara in på. Psykisk press kan också märkas i hårafall i värsta fall. Tappar du mycket hår så är det ett varningstecken på att allt inte är okej med dig.
  • Jämför dig inte så mycket med andra. Det kommer alltid att finnas någon som har vackrare hår än dig, så försök att tycka om det hår du har, även om det inte ser ut som andras instagrambilder. Du mår bättre av det också.
  • Det som ditt hår behöver för att växa är bla proteiner (för att bilda keratin), folsyra och kisel. Du gör alltså en bättre affär om du köper de här näringstillskotten på apoteket/i matbutikens kosttillskottshylla/i hälsokostaffär än om du går i mammas köksskåp.

Så, det här ska nog ge resultat - med tiden! Hårstråna växer i medeltal bara 1,2 cm på en månad och det går inte att skynda på. Man kan bara få de nya hårstråna som växer ut att bli starkare och tjockare och man kan låta bli att nöta på de som redan växt ut.

Kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!