Oljig hy

16.05.2022
Hej! Jag har väldig oljig hy samt stora porer. Jag får lätt finnar och små prickar runt munnen och pannan. Smink sitter katastroft på min ansikte. Ibland vill jag kunna sminka mig lite men ändå så att de ser färskt o fint ut men jag har prickar på mitt ansikte o liksom man ser porer väldigt tydligt samt så blir jag oljig utan smink oxå. Jag är inte taggad på sommaren får då ser mitt smink 83828 gånger värre ut än på vintern exempelvis. Vill kunna ha fräsch och fin hud. När jag solar så ser ansiktet katastroft ut även där det blir ingen fin bränna direkt det blir brunt JA men de blir Inge snyggt. Snälla hjälp mig vill få en fin hy o ta bort alla prickar på ansiktet o porer så mitt ansikte ser fint ut mår jätte dåligt över de.
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

18.05.2022

Tack för din fråga,

En bra grundvård av huden är det viktigaste för att man ska få en vacker hy. Därför börjar jag nu med att berätta om hur du ska sköta din hud varje dag. Kanske du redan gör allt och tycker det känns onödigt, men jag hoppas det ändå kan ge dig något nytt.

Det är viktigt att man rengör sitt ansikte varje kväll, oberoende av om man använt smink eller inte. Det samlas fett och smuts i porerna under dagens lopp som ska tas bort till kvällen.

En passlig rengöringsprodukt, rengöringsmjölk, -gel eller -skum, det finns många olika varianter, du måste testa vilken som passar dig bäst. En rengöringsmjölk passar för alla hudtyper, men speciellt om man har en torrare hudtyp, (det låter som att du har en bland, lite fet hudtyp, helt normalt för tonåren). En rengöringsgel eller -skum passar bra för en bland lite fetare hudtyp, en sådan skulle jag rekommendera till dig.

Massera in i huden och tvätta bort med vatten, det finns sk. ansiktssvampar, gula runda som är jätte bra att tvätta bort rengöringen med. Sen ska du torka ansiktet med ett ansiktsvatten, anpassat för just din hudtyp. Sätt på en bomullsrundel och torka ansiktet, kom ihåg hårfästet både på sidorna och i pannan, det kommer lätt finnar på de ställena.

Till sist en lätt fuktighetsgel eller -kräm. Den får inte vara för fet, den ska helst vara som en lättare tunnare emulsion eller gel. Om man använder för fet kräm kommer det att göra att man får mera finnar och orenheter och huden kommer att glänsa och se fet ut. Välj en för bland, fet hud.

På morgonen behöver du inte göra något annat än att torka huden med ansiktsvatten och sen sätta den samma fuktgivande gelen.

Peeling, en kräm med små korn i som slipar bort ojämnheter och rengör lite djupare samt bleker pormaskar kan du bra använda 1-2 ggr i månaden, inte oftare. Om man använder peeling för ofta blir huden grov, röd och irriterad istället för mjuk och len som man tänkt.

Om du ännu vill kan du gärna använda någon sorts ansiktsmask 1-2 ggr i veckan, man kan inte använda mask för ofta. Det finns hur många olika masker som helst. Byt om med fuktgivande, rengörande och sammandragande. När du använder mask ska du först rengöra huden med rengöringen, sen sätta masken och efter att du tvättat bort masken kommer ansiktsvattnet och fuktgelen.

Prickarna runt munnen och i pannan som du skriver om beror antagligen på hormonella omställningar i din kropp, det är mycket svårt att påverka det. En klen tröst är att det brukar jämna ut sig när man blir över 20 år. Tills det är det viktigt att du sköter om din hud på bästa sätt både för att det ska se så bra ut som möjligt just nu, men också för att det inte ska komma ärr som du sen har resten av ditt liv.

Det finns så många olika sminkprodukter, det kan hända att du skulle kunna testa något annat än det du har. Det finns helt säkert produkter som ser super fina ut på din hud. Ett tips kunde vara att du går till tex Emotion eller någon annan kosmetikbutik och frågar om hjälp av försäljaren. Säg till att du inte kan sätta hur mycket pengar som helst i produkterna, de har produkter i olika prisklasser. Man behöver inte skämmas för att man säger det, de allra flesta har inte obegränsat med pengar att sätta på smink och hudvård.

De kanske har någon produkt du kan sätta under sminket för att motverka att huden blir oljig och blank. Mineralpuder brukar ge en bra jämn och fin yta.

Rengöringsprodukterna och fuktgelen hittar du i vanliga varuhus, se så du får en produkt som passar din hudtyp.

Sommar och sol brukar göra att huden blir mindre fet och oljig. Finnar och pormaskar brukar torka ut i solen. Men kom ihåg att skydda huden med solkräm så att du inte bränner dig. Solkrämer finns också många olika. Välj en skild för ansiktet och en annan för kroppen. Den till ansiktet ska också vara för en bland, fetare hudtyp.

Insidan är minst lika viktig att sköta om som utsidan. Drick tillräckligt med vatten, ca 1 liter per dag. Rör på dig ute i friska luften, undvik att äta för mycket fet mat som pizza, grillmat och chips. Ibland får man unna sig, men inte varje dag. Popcorn är ett bra alternativ till chips.

Jag hoppas du hittar något av värde i mitt svar. Om du ännu funderar över något eller om jag missade något, fråga igen <3

Önskar dig en fin sommar, Kram från kosmetologen Sanna
 

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag har en ”outie” navel (hela hålet tas upp av en ”boll”). Kan man göra navelpiercing ändå?
Läs mera

hej hur kan jag göra mitt förhud trängre för de är så löst nu och tycker inte om det. Det är på ett sätt lite obehagligt och skulle de finnas nån smörja som man kan köpa eller någånting bara, för att ...
Läs mera

Tjena,
Ja jag har väl inte bästa självförtroendet men har väl alltid tyckt att jag utseendemässigt ser ful ut. Mina vänner frågar mig varför jag inte tar några bilder och lägger ut på mig själv, hit...
Läs mera

Egentligen vill jag bara testa och se ifall denhär frågan syns, eftersom den senaste frågan jag ställt inte syns, så här kommer frågan igen i hemliga rutan ifall den inte skickats innan:
Läs mera