Oren hud

15.05.2019
Hej! Jag är en tjej på 13 år, jag har ganska så oren hud. Finnar, pormaskar osv...
har ni något tips på hur man får renare hud och mindre finnar? tack i förväg :)) jericalover123
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

21.05.2019

Hej jericalover123

Bra att du tog kontakt hit till Decibel, onödigt att du ska gå omkring och må dåligt av finnar och oren hud. Nu vet jag ju inte om du använder rengöringskräm mm där hemma men här kommer lite info om vad du genast ska börja med ifall du inte redan gör det 

Rengöring ALLTID varje kväll. Oberoende av hur trött man är så ska man alltid rengöra sitt ansikte innan man går till sängs. Rengöringsmjölk, -kräm eller –gel är passligt att använda. Vilket märke det är har inte så stor betydelse. Något i passlig prisklass från ett varuhus duger bra. Fast man inte använt smink, puder, foundation mm så ska man ändå rengöra ansiktet på kvällen eftersom det samlas en massa smuts, fett och damm i porerna under dagens lopp. Efter rengöringen är det bra att torka ansiktet med ansiktsvatten.

Ansiktsvatten drar samman porerna, tar bort sista resterna av rengöringsmjölken och normaliserar hudens ph värde. För att en rengöringsmjölk ska kunna lösa upp allt fett och damm i porerna behöver ph värdet vara alkaliskt, men huden ska helst vara lite basisk för att kunna stå emot olika gifter, strålning mm som den blir utsatt för varje dag när vi rör oss utanför sängen. De bakterier som ger finnar och pormaskar trivs också bättre om huden är alkaliskt, därför minskar orenheter om man återställer ph värdet i huden efter rengöringen. På morgonen kan man torka ansiktet med ansiktsvatten som fräschar upp och sen sätta en fuktkräm på.

Fuktkrämen ska helst vara en tunn emulsion som inte ger fett åt huden bara fukt. Om man har för fet kräm kan man få orenheter av det. Men det är ändå viktigt att använda en fuktkräm för annars kan hudytan torka ut och orenheter som finns i porerna slipper inte ut utan lämnar under huden och blir till inflammerade stora djupa finnar som ofta lämnar ärr.

Peeling ett par gånger i månaden. Om man peelar huden för ofta får man röd, irriterad hud istället för en ren och mjuk hud.

Rengörande mask åtm en gång i veckan brukar också ge resultat. Om man sätter masken bara nån gång ibland brukar man inte se något resultat. Kombinera gärna med tex ett tv program eller någon hobby som du gör varje vecka. Alltid mask då du ser på Bonde söker fru till exempel  För att få en bra start på ditt nya liv med mindre eller inga orenheter så kan jag rekommendera att du börjar med en hudrengöring hos en kosmetolog. Då får du bort det mesta av pormaskarna och orenheterna och tips på vad du kan göra hemma. Undvik att klämma på pormaskarna, det ger ärr och fula märken. Tänk lite på vad du äter, inte fet mat som pizza och grillmat varje dag. Choklad och chips måste man få unna sig ibland men inte varje dag det heller. Drick tillräckligt med vanligt vatten (ca 1 liter/dag), rör på dig ute i friska luften. Allt man gör eller inte gör har betydelse. Såklart hör det lite till din ålder med hormonella omställningar, men man kan ändå göra en hel del för att motverka finnar och pormaskar. Sommar och sol kommer också att göra en del. Blir det riktigt ohållbart kan man få medicin via skolhälsovården.

Hoppas du får en bra sommar och lycka till med din hudvård.

Kram från kosmetologen Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.