Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Piercing ?!?
16.05.2018
Hej jag är 15 år och undrar var man kan laga navelpiercing då man är under 15 år. Har ser att man måste vara 16 på många ställen.
Visa hela frågan och svaret
Hej jag är 15 år och undrar var man kan laga navelpiercing då man är under 15 år. Har ser att man måste vara 16 på många ställen. ?!
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 21.05.2018

Hej!

Vet du, vi fick ett jättebra och utförligt svar på ungefär samma fråga förra sommaren, så jag länkar till det här först: https://www.decibel.fi/vaga-fraga/fragor-och-svar/kroppen/utsidan-och-utseendet/navelpiercing-8. Förklaringen där till varför man helst inte ska ta en navelpiercing som så väldigt ung är att kroppen ännu växer och man rör mycket på magområdet, så sannolikheten att piercingen ska stötas ut där är mycket större än vad den är när man blir lite äldre och kroppen mera färdig. Det kan bli riktigt fula ärr då om det vill sig illa, och det vill ju faktiskt inte piercare heller (dålig reklam om dem). Så det handlar inte bara om att vara mogen nog att göra ett sådant här beslut eller mogen nog att sköta piercingen efteråt.

Jag har inte hittat något ställe i Österbotten som skulle göra piercingar åt personer under 16 år. Kanske skulle det finnas någon ändå, men det blir ju lite "på egen risk" då. Väldigt mycket på egen risk skulle det bli om du mot förmodan skulle pröva göra piercingen själv. Risken för att genomborra någon nerv är ändå så stor, oavsett om andra påstår att de gjort det utan problem...

Dessutom så kommer ju sommaren emot nu och det rekommenderas så där allmänt att man inte ska göra piercingar, hål i öronen osv just under sommarmånaderna eftersom infektionsrisken är så mycket större då. Skulle ju vara hemskt med en varig och värkande napa så att man inte kan simma osv i sommar istället för ett snyggt smycke där...

Så tyvärr, tålamod kan löna sig ;)

Hälsar Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!