Rött face..... :@ + vegetarian

16.03.2010
Hej, jag har två frågor....
1. Jag har jätteröda kinder, och det stör mig otroligt mkt! Dessutom rodnar jag väldigt lätt, så det gör ju inte saken precis bättre.... :( Vad kan jag göra mot det? Jag hatar verkligen att ha såhär röda kinder.

2. Jag är vegetarian, äter INGET kött alls. Vad ska jag äta istället? Borde jag ta några tabletter?

Hjälp mig....
25.11.2011

Hej, här kommer svaret till fråga 1. Röda kinder kan bero på många saker. Kanske du har lite röda pigment, rödaktigt hår, fräknar odyl. Då brukar det följa med en rödaktig hy. Detta är ju svårt att ändra på förstås men det finns massor med bra, täckande färgcremer eller kanske ännu hellre mineralpuder som samtidigt vårdar din hy. Välj en beige, gråaktig nyans. Man ser lättare skillnaden om man jämför en riktigt rosa
färg med en riktigt gråaktig. Man brukar få bra hjälp på de flesta kosmetik affärer. Röd hy kan också bero på välldigt torr hud, speciellt på vintern. Då är bästa sättet att försöka återge fukten till huden, använda tillräckligt fuktande creme, rengöra skonsamt kanske använda fuktgivande mask en, två gånger i veckan. Att man rodnar lätt brukar gå över lite med åldern, men kan vara nog så besvärande när man är mitt i
den värsta perioden, mineralpudret hjälper även här. Lätt att sätta direkt ovanpå fuktcremen men obs, måste tvättas bort till natten med rengöringscreme. Hoppas du fick nåt tips.

Hälsar kosmetologen Sanna

Här kom också ett svar fr´ån vår nya hälsovårdare:


Röda kinder kan bero på ytliga blodkärl och deras utvidgning. Blodkärlen har så att säga lätt för att vidgas eller dra ihop sig. Jag kan dock inte med säkerhet säga om detta är orsaken till att just du har röda kinder. För att få ett säkert svar borde du vända dig till en hudspecialist. Kanske kan du få remiss till en hudläkare av den läkare du vanligen besöker. Kom ihåg att torr hud är ännu mera känslig, varför det kan löna sig att använda mjukgörande kräm.
Att ha lätt för att rodna är en slags social fobi. Själva rodnaden beror på att det autonoma nervsystemet är extra känsligt och att man på så sätt reagerar snabbare och starkare än andra vid vissa situationer. Många känner en rädsla för att rodna offentligt, speciellt om man talar inför en grupp eller på annat sätt uppträder i en folksamling. För många avtar rodnandet med åren. Men just i tonåren kan en viss osäkerhet och rädslan för att uppfattas som pinsam göra att man lätt rodnar.
Tänk på att det oftast är du själv som märker rodnaden bäst. Andra kanske inte ens ser det eller tänker på det. Genom att känna sig bekväm med sig själv och situationen undviker man att rodna.

Vegetarisk kost behöver inte kompletteras med tabletter ifall man komponerar måltiderna rätt och ser över näringsinnehållet. Du bör inte bara lämna bort köttet från kosten utan ersätta det med andra produkter. Det finns tre saker du kan tänka på; protein, järn och fettsyror. För att din kost skall innehålla tillräckligt med proteiner kan du ersätta köttet med t.ex. bönor, linser, ärter eller sojaprodukter. Eftersom kött innehåller mycket järn bör du även se till att komplettera ditt järnintag genom att äta t.ex. nötter, flingor, tofu, fikon, spenat eller annan järnrik föda. För att förbättra kroppens upptagning av järn borde du dessutom få i dig tillräckligt med C-vitamin. Det kan vara svårt som vegetarian att få i sig alla de fettsyror som kroppen behöver. Ett enkelt sätt är att använda t.ex. rapsolja i kosten.
För att kunna variera din kost och äta gott kan det vara bra att läsa lite kostrekommendationer och recept. Det finns många intressanta produkter som du kan använda och bra recept som gör att kosten blir både god och näringsriktig.


Mvh Ann-Mari


Svar från korstrådgivaren:

Hej på dej!

Som kostrådgivare kan jag svara på andra frågan. Men jag kan säga det angående rodnandet att det kommer att gå över, det är vanligt att man som ung person rodnar. Alla rodnar någon gång, vissa sällan andra mera ofta. Det är ju förstås besvärligt, men som sagt det går över. Undvik att göra en stor sak av det, bry dig inte i att du rodnar/låtsas inte om det, så ska du se att det minskar. Men nån gång måste man ju också få rodna :)

Men som sagt så ska jag svara på andra frågan, det är mitt ämne!
Bra fråga, det är viktigt att man som vegetarian inte bara slutar äta kött utan att ersätta det. Utan att ersätta köttet gör man miste om många viktiga vitaminer och mineraler.
Det här kommer att bli ett lååångt svar! Hoppas du orkar dig igenom det. :)

Många tror att man är hälsosam om man äter vegetariskt, men det behöver inte alls vara så. Som vegetarian kan man inte bara äta som man vill, utan måste planera sin kost så att man får i sig det man behöver. Detta lär man sig utantill med tiden.
Att äta endast grönsaker, frukt och t.ex. potatis och pasta är inte bra. De är alla jättebra livsmedelsval, men man måste även äta annat. Om man äter på detta "slarviga" sätt gör man miste om proteiner och viktigt fett.

Först en liten näringslära.
Varje dag ska man få i sig kolhydrater, fett, protein, vitaminer och mineraler. Kolhydrater och fett fungerar som bensin i vår kropp, det ger oss alltså energi.
Protein fungerar som byggstenar, de bygger alltså upp kroppen.
Vitaminer och mineraler fungerar som skyddsämnen, som skyddar oss mot olika sjukdomar och gör oss piggare.

Alla dessa näringsämnen måste vi få i oss varje dag, lite mer av vissa och mindre av vissa.

Kolhydrater finns b.la. i potatis, pasta, ris, grönsaker, frukt, alla sorters mjöl/flingor, gryn (som man gör bröd av, gröt osv)...Socker är även en kolhydrat så godis och läsk är även en kolhydratkälla. Men det är viktigt att tänka på kolhydratkvaliten, man ska undvika socker och äta bra kolhydrater som t.ex. potatis, pasta, bröd, frukt osv. Det håller blodsockret i skick.

Fett i stora mängder finns b.la. i : oljor, margarin, smör, nötter, fet fisk, avokado, ost osv. Fett är livsviktigt, man ska gärna äta fett av bra kvalitet sk mjuka fetter. De finns b.la. i oljor, margarin, fet fisk, nötter och avokado.

Protein finns b.la. i: kött, fisk, kyckling, ägg, mjökprodukter, bönor och linser.

Vitaminer och mineraler finns lite överallt. Inte i sockerrika livsmedel dock. I grönsaker och frukt finns det mycket av dem.

Jag skulle vilja veta om du äter fisk, kyckling och ägg. Jag skulle också vilja veta om du dricker mjölk. Eller om det bara är kött du avstår ifrån? Jag antar att du avstår från både fisk och kyckling också. Jag tolkar din fråga så i alla fall. Beroende på vilken sorts vegetarian man är så är kostråden lite olika. Om man äter mjölkprodukter och ägg, men undviker allt kött, både vitt och rött kött (fisk, kyckling....) så kallas man lakto-ovo-vegetarian. Krångligt ord. Om man dessutom inte äter ägg men dricker mjölk kallas man laktovegetarian. Du kan läsa mer här : http://www.vegetarism.se/
Jag utgår alltså ifrån att du är en lakto-ovo-vegetarian.

Det är viktigt för dig att dricka mjölk, flera glas per dag för att få i dig vitaminer och mineraler. Det är viktigt för alla oavsett om man är vegetarian eller inte att inta tillräckligt med mjölkprodukter varje dag. Om du inte dricker mjölk så rekommenderar jag dig att äta kalktabletter.

Som vegetarian (som inte äter rätt) får man i sig för lite av b.la. järn, zink, selen, vitamin B12, D-vitamin osv. Man får även i sig för lite protein.
Det är svårt att få i sig t.ex. järn och vitamin B12 om man inte äter kött, järn finns visserligen i vissa grönsaker och fullkorn, men det är av en annan typ så kroppen tar inte upp det lika lätt som järn från animalier (kött). Därför skulle jag rekommendera dig att ta en multivitamintablett till middagen varje dag. Zink och selen är också mineraler det kan vara lite si och så med. Fettsyran omega3 kan du också få för lite av om du inte äter fisk, det finns i rapsolja, linfrön och en del nötter....detta om mineraler och vitaminer kan man skriva mer om, men jag avslutar här. Du kan läsa mer på www.vegetarism.se

Det är vanligt att vegetarianer äter bönor och linser. Det bör en vegetarian göra varje dag för att tillgodose proteinbehovet, de innehåller även viktiga vitaminer och mineraler.
Tips kan vara att göra bönbiffar eller linssoppa. Det finns massor med bönor att köpa så man kan variera mycket. Finns även många recept på nätet. Det är dessutom jättegott och nyttigt!
Dessutom kan man ju köpa sojakorv, quorn och tofu och äta det istället för kött. De är också viktiga proteinkällor för en vegetarian. Utbudet på dessa livsmedel kan nog vara lite si och så i våra trakter, men jag tror att det har blivit bättre. Leta i frysdisken och fråga personalen! I Vasa borde det nog finnas en del att välja på skulle jag tro i alla fall.
Surfa runt på dessa sidor för att få mer information!
http://www.quorn.se/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Quorn
http://www.recepthjalpen.se/tofu.html

Som du förstår är det en del att sätta sig in då man är vegetarian, det är viktigt att man år intresserad av näringslära för att förstå vad man måste ersätta vissa livsmedel med. Lycka till!

Hoppas detta långa svar gav dig svar på din fråga. Fråga igen om det är något du funderar över!

Vänliga hälsningar, kostrådgivare Anna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Egentligen vill jag bara testa och se ifall denhär frågan syns, eftersom den senaste frågan jag ställt inte syns, så här kommer frågan igen i hemliga rutan ifall den inte skickats innan:
Läs mera

Hej hur går jag upp i vikt med snabb metabolism? Jag äter ordentliga måltider och ibland överäter jag men det händer ingenting. Och om man kan gå upp i vikt på något sätt kan man välja vart fettet sät...
Läs mera

Hur ska man ta bort hår under armarna? Hälsa något man kan göra hemma fö mina föräldrar vet inte att jag kommer ta bort der
Läs mera

Hej! Jag har väldig oljig hy samt stora porer. Jag får lätt finnar och små prickar runt munnen och pannan. Smink sitter katastroft på min ansikte. Ibland vill jag kunna sminka mig lite men ändå så att...
Läs mera