Stämmer detta??

11.07.2019
Stämmer det att man får sämre syn av att anbända linser, har själv skaffat linser igår och känner att jag ser mycket sämre på både nära och långt håll med dem, och sen när jag använt glasögon igen så känns det som om jag ser dåligare än jag ghorde innan? Vad kan detta bero på? Kan tillägga att jag till en början när jag fick glasögon bara hade en svag styrka, som bara har blivit starkare och starkare varje år?? Vill verkligen kunna använda linser utan att få sämre syn, hjälp! Linsälskaren
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

12.07.2019

Hej,

Det stämmer inte att man får sämre syn av att använda linser. Förändringar i synen är som oftast förknippade med andra förändringar i kroppen, t.ex. längdtillväxt, hormonella förändringar i olika stadier av puberteten, ålder, andra sjukdomar, sjukdomar inne i ögonen, etc.

Vad som KAN hända om man använder linser (eller glasögon) som är för starka, dvs har för mycket minus-styrka, är att ögonen hamnar i en typ utav kramptillstånd där ögonen ständigt "vill ha" mera minus. Det blir till slut en ond cirkel som är rätt så svår att bryta.

Det är också rätt så vanligt att det är jobbigare för ögonen att titta på nära håll genom kontaktlinser jämfört med glasögonlinser. Detta beror på att kontaktlinserna sitter på ytan av ögonen och följer med ögonens rörelse, då man som oftast tittar snett neråt när man tittar på nära håll. När man däremot tittar på nära håll genom glasögonlinserna tittar man snett genom nedre delen av linserna som där är tjockare än mitten av linsen, och man får då mera plus-styrka som hjälper till på nära håll.

 

 

Hälsar Optiker Kristian

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.