Ångest över julmaten

17.12.2021
Nu när det snart e jul har jag börjat få jätte mycke ångest kring julmaten. Har nu på hösten ätit ca 1000 kcal per dag (vissa dagar lite mer) och tränat mycke så har gått ner lite över 7kg sen september men e nu rädd att jag ska gå upp i vikt under julen. Nujust väger jag 60kg och det är helt okej tycker jag men vill ennu gå ner mera i vikt. Dessutom är jag jätte förskyld just nu så har inte fått träna på 3 dagar vilket också ger mig lite ångest :/ hur ska jag göra för att hålla min vikt för kommer vara svårt att hålla 1000 kcal per dag nu vid julen? Anonym
Ira Zetterborg

Sjukskötaren Ira svarar

20.12.2021

Hej!

Jag vill börja med att konstatera att 1000 kcal per dag är på tok för lite. Det är den ungefärliga rekommendationen för en 2-åring. Den energimängden räcker inte till att trygga energibehov för någon i din ålder.

När man äter under sitt energibehov en längre tid, blir kroppen tvungen att köra ner på ämnesomsättningen. Då prioriterar kroppen de viktigaste funktionerna, och sparar från det som inte är livsviktigt. Det är vanligt att man därför fryser lätt, man kan känna svindel och svaghet, håret kan börja lossna i stora mängder och mensrubbningar är vanliga. Kroppen börjar bryta ner muskler för att få energi, så det låga kaloriintaget är mycket dåligt också om man försöker träna upp sina muskler. 

Det bästa sättet att förhålla sig till ätandet är att satsa mindre på kaloritänkande och mer på regelbundna måltider (4-5 måltider per dag), mångsidigt ätande (protein, kolhydrater och fetter) och flexibilitet i ätandet (inga strikta begränsningar). Dessa riktlinjer hjälper också med sund viktreglering.

Det finns inte heller någon exakt viktsiffra man borde nå och upprätthålla. Ditt värde är precis lika, oberoende vad du väger. Låt inte tankar om vikten börja diktera dina handlingat i livet.

Julen kommer, och många som har utmaningar i sitt matförhållande kan tycka att det känns jobbigt. Men man får och skall njuta av julmat, konfekt, och allt det goda vid sidan om samvaro med nära och kära. 

Bra ätande är en balanserad helhet, inte svartvita regler om vad man får, eller inte får äta. Om du märker att det är svårt att hitta ett balanserat och flexibelt förhållande till ätande, är det bra att tala om det med någon. Du kan också kontakta oss på Livslust-projektet om du vill fundera vidare: https://bit.ly/Livslust 

Sköt om dig, och God Jul!
<3: Ira

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag känner mig tjock hela tiden. Är nästan 170 cm lång och väger cirka 70 kg. Är jag tjock?
Läs mera

Hej
Jag har i typ 1,5 år haft väldit dålig relation till mat och har gått upp och ner mycket i vikt.
Vad krävs för att man ska ha bulimi? Skriver mer information i hemliga rutan ifall om det kan vara...
Läs mera

Jag har gått upp i vikt av mina p-piller, slutade äta dom för ca 5 månader sen, har försökt träna men det sker ingen viktminskning. Vad göra?
Läs mera

Jag undrar vilka symtom man får vid hypertyreos? Förrut åt jag knappt något men trots det gick upp i vikt men på senaste har det blivit tvärtom, hur mycket jag än äter så går jag inte upp i vikt?
Läs mera