Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Börja bantta
15.05.2018
Jag behöver hjälp! Jag är överviktig men vet inget bra sätt att börja banta. När jag är ledsen eller ensam blir jag bara så snål på något. Vet ni något bra sätt att börja banta?
Visa hela frågan och svaret
Jag behöver hjälp! Jag är överviktig men vet inget bra sätt att börja banta. När jag är ledsen eller ensam blir jag bara så snål på något. Vet ni något bra sätt att börja banta? Godis1234
Laura p
PT Laura svarar:
Besvarad: 25.05.2018

Hej!

För att vikten ska minska behöver du förbruka kalorier än vad du får i dig via mat. I ditt fall skulle jag ge ett ändå så här simpelt råd: hitta något roligt sätt att röra på dig! Vad det gäller maten så säger jag som jag alltid säger: planera vad du ska äta och när. Ät med jämna mellanrum och undvik sötsaker och andra snacks (chips och dylikt) mitt i veckan. Ha en dag i veckan då du unnar dig något.

För att komma igång med idrott är det ofta lättare om man har någon att träna med. Är du till exempel intresserad av någon lagsport? Ett annat bra sätt att komma igång är att börja cykla eller gå alltid då man ska någonstans. Be inte någon skjutsa dig, utan ta dig dit själv om bara möjligt.

Du skriver att du blir snål på något när du blir ensam eller ledsen. Istället för att då äta t.ex. godis lönar det sig att tänka på när man senast ätit ”riktig” mat. För många åker humöret ner när blodsockret sjunker och då är det dags för mat!

Försök hitta lösningar och fundera efter vad det är som gör att du hamnar i vissa situationer. Om ditt humör inte blir bättre föreslår jag att du hittar någon att prata med, t.ex. skolhälsovårdaren.

Lycka till!
Laura

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!