Börja bantta

15.05.2018
Jag behöver hjälp! Jag är överviktig men vet inget bra sätt att börja banta. När jag är ledsen eller ensam blir jag bara så snål på något. Vet ni något bra sätt att börja banta? Godis1234

PT Laura svarar

25.05.2018

Hej!

För att vikten ska minska behöver du förbruka kalorier än vad du får i dig via mat. I ditt fall skulle jag ge ett ändå så här simpelt råd: hitta något roligt sätt att röra på dig! Vad det gäller maten så säger jag som jag alltid säger: planera vad du ska äta och när. Ät med jämna mellanrum och undvik sötsaker och andra snacks (chips och dylikt) mitt i veckan. Ha en dag i veckan då du unnar dig något.

För att komma igång med idrott är det ofta lättare om man har någon att träna med. Är du till exempel intresserad av någon lagsport? Ett annat bra sätt att komma igång är att börja cykla eller gå alltid då man ska någonstans. Be inte någon skjutsa dig, utan ta dig dit själv om bara möjligt.

Du skriver att du blir snål på något när du blir ensam eller ledsen. Istället för att då äta t.ex. godis lönar det sig att tänka på när man senast ätit ”riktig” mat. För många åker humöret ner när blodsockret sjunker och då är det dags för mat!

Försök hitta lösningar och fundera efter vad det är som gör att du hamnar i vissa situationer. Om ditt humör inte blir bättre föreslår jag att du hittar någon att prata med, t.ex. skolhälsovårdaren.

Lycka till!
Laura

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar