Finnar på ryggen

23.09.2020
Hej! Jag har sedan tidig tonår haft akne i ansiktet och finnar på ryggen. När jag började med p-piller försvann aknen från ansiktet och nu får jag bara finnar ganska regelbundet i ansiktet (gissar att menscykeln styr dessa). Dock får jag fortfarande finnar på ryggen alltid nu som då, främst på vintern. Jag undrar vad detta beror på och hur jag kan förebygga detta. Jag tycker att t.ex. svett inte borde vara orsaken eftersom jag svettas mera på sommaren men ändå inte får finnar på ryggen då... Tacksam för svar och tips på hur jag får bort dem! HD
luckan

UngInfo svarar

28.09.2020

Hej!

Tack för din fråga.

Akne påverkas av många olika faktorer och det är helt rätt som du konstaterar att hormonella faktorer såsom menscykeln kan påverka aknen. Finnar på ryggen uppkommer med samma mekanismer som på resten av kroppen eftersom man har mycket talgkörtlar också på ryggen. Att de kommer just på vintern kunde bero på användning av fettiga krämer som täpper till porerna eller kläder som inte andas och som skaver såsom ylletröjor eller träningskläder. Det kan också påverka att huden under vintern då det är torrare producerar mer talg för att inte torka ut.


Sätt att förebygga finnarna är att rengöra ryggen med en tvål som minskar talgproduktionen, det går att få receptfritt från apoteket. Det kan hjälpa att använda en lättare fuktighetskräm som inte täpper till talgkörtlarna samt användning av tillräckligt luftiga och rena (tränings)kläder.

 

Frågan besvarades av Cessi och Melinda från projektet Frågesjuk.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hatar min kropp så mycket, är så smal och hatar det. vad ska jag göra?
Läs mera

Hej, jag är en nyfiken person som gillar att utforska kroppen och hur hjärnan fungerar. Jag har en fråga om autism.

Jag undrar när uppkommer autism? Jag har läst att autism är medfött men är det nåt...
Läs mera

Hej! Mitt armhår är väldigt långt och mörkt, men ganska tunt ändå. Jag undrar vilket sätt som är bättre av att bleka håret eller använda hårborttagningskräm? Dvs vilket kräver mindre tid/ är bättre fö...
Läs mera

Hej, jag är 14 och undrar varför mina blodådror på foten (ovanför liksom) syns och sticker upp mera än förr? Är det här nånting jag ska kolla upp eller nåt med puberteten att göra eller något annat?
Läs mera