Frågor om skidor

20.01.2021
Kan man skida fristil med skidor som är avsedda för klassiskt bruk? (längdåkning)
Undrar också hur mycket skidorna egentligen påverkar skidningen. Det finns en massa sorts skidor för tex olika väder och stilar, om jag förstått rätt. Är det fel att skida med fel sorts skidor i fel stil eller väder. undrar om skidor

Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar

21.01.2021

Så här svarar Henrik Byggmästar som är sportchef för Finlands Svenska Skidförbund:

Jag skulle säga att det är skillnad på klassiska skidor och skidor för fristil. För att kunna njuta av skidåkning på bästa sätt så ska man använda klasssiska skidor i ett spår avsätt för den stilen.

Det som skiljer klassiska och fristils skidor åt är uppbyggnaden och längden. Klassiska skidan ska vara lite längre (ca 20-25cm längre kroppslängden. Skidor för fristil ca 10cm längre än kroppslängden). För motionären så räcker det mycket väl med 1 par av var stil. När det gäller vallor så klarar man sig mycket bra med s.k.a snabbvallor (finns i vätskeform) både för glid och fäste. De absolut bästa alternativet idag är vallningsfria skidor för klassisk åkning (kallas till vardags för skinnskidor)

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag skulle vilja bli fotograf och lära mig redigera bilder mm. Var kan jag göra det ( i mitt område gärna eller på distans)?
Läs mera

Hej! Vad blir det för böter om jag kör med en oregistrerad och oförsäkrad snöskoter?
Läs mera

Hej. Vår bya förening har nu bytt ordförande. Antar att det ska ändras på magistratens hemsida. Hittar ingen ting där.snälla skicka direktlänk till mig.visst är det på magistratens hemsida det ska änd...
Läs mera