Hajsan

30.09.2020
Vad är straffet för skyltstöld, för 1 skylt?
Mikael Appel

Polis Mikael svarar

06.10.2020

Hej! 

Något som heter skyltstöld finns inte i strafflagen, utan det heter snatteri, stöld eller grov stöld. Skillnaden mellan snatteri och stöld ligger i sättet hur man utfört brottet samt värdet av den stulna egendom. Om man enbart ser till värdet på egendom så går övre gränsen för snatteri vid ca 500 €, går värdet för den stulna egendom över detta så är det fråga om stöld. Då värdet på egendom som stulits överstiger ca 5000 € så är det frågan om grov stöld.

Då det gäller en stöld av en skylt så måste man se till vad stölden leder till, är det en skylt som inte har nån stor betydelse för någon och ingen egentligen vet av och den ser ut att ha blivit lämnad vind för våg är det högst frågan om ett snatteri, ifall den som äger skylten kräver straff för gärningsmannen. Det vanligaste straffet för snatteri är böter, nånstans kring 10-20 dagsböter.

Om man stjäl exempelvis en varningsskylt längs vägen som finns till för att varna bilisterna för en fara framför så behöver det inte heller vara frågan om något mer än ett snatteri. Men om avsaknaden av skylten i trafiken gör att det orsakas allvarlig fara för de som rör sig på stället ifråga kan det bli frågan om andra brott, ex. skadegörelse, grov skadegörelse. förorsakande av fara eller liknande. Straffet för dessa är böter eller fängelse.

H: Mikael Appel

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej,
Alltså jag fattar ju att det är löjligt men nu kan jag inte släppa det??

Spelade among us och de frågades i chatten från vilket land man var. Skrev finland, ingen kommun eller nåt.
Fattar ju att...
Läs mera

Hej! Skulle vilja åka på en språkresa, och har hittat en som jag jättegärna vill åka på. Mina frågor är om det finns stipendier som man kan få för språkresor på sommaren, och vad denna resa kostar, ha...
Läs mera

komber e bli coronaloma i nykabi naa snart??
Läs mera

hej hur får man tiden att gå snabbare??
Läs mera