Obehag vid samlag

21.09.2020
Hej!
Jag och min kille har varit tillsammans i två år, vi har sex i genomsnitt en gång i veckan. Nu på senaste gångerna har det börja kännas underligt och obehagligt när han penetrerar mig med sin penis. Det tar lite sjukt och det känns som att han stöter mot något där inne. Jag har hormonspiral och borde antagligen boka en tid för undersökning men för tillfället är det inte något jag orkar med. Det enda dom pratar om på mottagningen är min övervikt, orkar inte höra mer om det.
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

24.09.2020

Hej,

Det är inte så lätt att veta vad det beror på att du känner obehag/smärta vid samlag. Dels kan man ibland vara mer benägen att känna smärta om man t.ex. har ägglossning eller om man strax skall få mens, men om din smärta har hållits ganska konstant en längre tid så är det antagligen inte det. Har du haft några andra symtom? T.ex. klåda eller förändrade flytningar? I vissa fall kan en infektion (t.ex. svampinfektion) eller störning i slidans pH-balans göra att slemhinnorna är känsligare och då kan man uppleva smärta. Sen finns det en mängd andra saker som kan påverka saken, allt från psykiska orsaker till fysiska.

Jag tycker, precis som du skriver, att det bästa skulle vara att du kontaktade preventivrådgivningen så att ni fick diskutera dina symtom och du eventuellt kunde bli undersökt. Jag förstår att tröskeln känns hög att kontakta dem om du tidigare fått dåligt bemötande där och det är verkligen inte den känslan det är meningen att man skall ha efter att man besökt sin hälsovårdare/barnmorska. Alternativet är att du besöker en gynekolog privat istället för att få tala med en annan människa, men då är det givetvis en kostnadsfråga eftersom du då måste betala för besöket själv.

Jag är ledsen att jag inte kan ge dig ett mer specifikt svar, men lättast skulle det vara om du blev undersökt. Jag önskar att du inte skulle låta någon annans klumpiga och okänsliga ordval påverka dig, även om jag vet att det är nästan omöjligt att inte påverkas.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag är en kille som fysiskt blir kär i tjejer men sexuellt i killar. Har haft flickvänner och har även en crush på en tjej nu, men väljer helst att runka till killporr. Men är nog ganska säker at...
Läs mera

Hej! Jag har fått minskad sexlust det har varit så ett tag. Kan det bero på p piller? Vad kan jag göra för att få det tillbaka?
Läs mera

Hej decibel!
Det är ett tag sedan jag ställde en fråga, men jag känner att det är dags att ställa en till, eftersom att jag undrar en grej.

Det är nämligen så att vi killar ofta tänker på tjejer...
Läs mera

Hej! Jag är en tjej som är lesbisk. Mina föräldrar vet inte om det och de är mycket homofobiska så jag tror jag aldrig kommer kunna berätta det. Jag skäms och mår extremt dåligt över det här. Jag vet ...
Läs mera