Snöskoter

30.01.2021
Hej! Vad blir det för böter om jag kör med en oregistrerad och oförsäkrad snöskoter? Joakim
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

03.02.2021

Hej!

En snöskoter är ett fordon som får framföras i terrängen med markägarens tillstånd. Som terräng räknas också isbelagda områden. För att få korsa en allmän väg, för att en kort sträcka få köra längs med allmän väg till en bensinstation för att tanka eller för att köra längs med snöskoterled krävs att man har minst T-klassens körkort. Annars räcker det med att man för körning i terräng är 15 år, om inte förstås området är avspärrat så att inte andra trafikanter kan ta sig in till platsen. På till exempel avspärrade gårdar och ängar får även yngre än 15-åringar köra.

En snöskoterägare är skyldig till att se till att fordonet både är registrerat för trafikbruk och försäkrat oberoende var man ämnar köra med fordonet. Oberoende om det är ett avstängt gårdsområde, en snöskoterled eller på isen, så skall försäkringen vara i kraft. 

Att strunta i försäkringstvånget kan ge dyra konsekvenser. Om man exempelvis råkar ut för en olycka, och motorkälken är avställd eller helt oförsäkrad, då finns det ingenstans ifrån som den skyldiga chauffören kan söka ut ersättningar för egna personskador. En oskyldig parts skador ersätts dock nog, om det är flera inblandade i olyckan.

Om man ertappas med att köra oförsäkrat så leder det inte till böter, men nog till det att polisen eller gränsbevakaren meddelar vidare om upptäckten till Trafikförsäkringscentralen. Då blir det mångdubbelt dyrare försäkringskostnader än vad premien normalt skulle ha kostat.

Vad det gäller vad man får i böter för att köra med en oregistrerad snöskoter, så har jag tyvärr inget svar att ge. Det kom ny trafiklag i kraft ifjol somras, och jag hittar inte i den och vårt bötesprogram vad böterna blir. Jag kan återkomma med närmare svar ifall jag får reda på det. Det vet jag dock att en snöskoter skall vara registrerad innan man tar fordonet i användning.

konstapel Johanna Westerlund

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag skulle vilja bli fotograf och lära mig redigera bilder mm. Var kan jag göra det ( i mitt område gärna eller på distans)?
Läs mera

Hej. Vår bya förening har nu bytt ordförande. Antar att det ska ändras på magistratens hemsida. Hittar ingen ting där.snälla skicka direktlänk till mig.visst är det på magistratens hemsida det ska änd...
Läs mera

Kan man skida fristil med skidor som är avsedda för klassiskt bruk? (längdåkning)
Undrar också hur mycket skidorna egentligen påverkar skidningen. Det finns en massa sorts skidor för tex olika väder o...
Läs mera