Eget företag vid sidan om studierna

30.08.2020
Hej!
Jag studerar just nu på univeristet men har länge jobbat vid sidan om studierna och känt att tiden ändå räckt till :)
Nu går jag i tankarna om att starta eget företag som PT (är nämligen utbildad PT sen innan)
Men då tänker jag kring bostadsbidrag,studiestöd osv...
Man får ju endast tjäna en viss del för att få dessa stöd så jag undrar ifall man startar Aktieföretag är det möjligt att endast ta ut en liten del per månad i lön och spara resten på förteget och i ett senare skede (efter studietiden) ta ut en större summa???? t.ex. till huslån osv, vill ha dessa pengar främst för att spara men även för att klara mig genom studietiden utan lån!
S

Angelica svarar

04.09.2020

Hejsan!

Fint att du tänker på och planerar din privatekonomi för framtiden! Som du skriver så finns det gränser på hur mycket man får tjäna för att ha rätt till studiestöd och bostadsbidrag. På FPA:s hemsida finns tydligt beskrivet alla inkomstgränser (studiestöd https://www.kela.fi/web/sv/studiestod-egna-inkomster och bostadsbidrag https://www.kela.fi/web/sv/ovre-granser-for-inkomsterna). Så om du till exempel bor ensam, i egen lägenhet i Vasa och vill lyfta bostadsbidrag så får bruttoinkomsterna (före skatt) inte överstiga 1608 €/mån (det är lite olika gränser beroende på vilken kommun man bor i, om man är sambo osv. så det behöver man kolla upp).

Om du startar ett eget aktiebolag så är det möjligt att göra som du funderat på, alltså att ta ut en liten del som lön (du bestämmer själv hur mycket) och resten kan du samla som kapital i bolaget. FPA utgår från inkomstregistret, alltså skatteförvaltningens uppgifter, då de avgör hur mycket stöd du har rätt till så du kan anpassa lönen enligt det.

Ifall du funderar vidare på att starta eget företag rekommenderar jag dig att diskutera med en företagsrådgivare på Vasek, de har full koll på allt du behöver tänka på kring den biten.

Hälsningar, Angelica Löfqvist

Resurscentret Föregångarna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!
Jag undrar om jag kan få studiestöd. Jag undrar vad kraven är.
Läs mera

Hej!
Jag är studerande som i början hade otroligt svårt att komma igång med studierna och när jag äntligen gjorde det fick jag burn out efter ett år eftersom jag hade dubbla studier, tyckte det sku g...
Läs mera

Hej,
Jag går i terapi för bland annat ångest, och kommer ansöka om rehabiliterande psykoterapi från FPA. Det jag undrar är ifall man kan söka om ersättning i efterhand för de besök man haft innan man ...
Läs mera

Hejsan, jag undrar vad det kostar för en privatperson att ta ett coronatest?
Jag har hört så många olika rykten allt mellan 180-300€ vilket jag tycker låter som jättemycket pengar?
Stämmer det här? Är...
Läs mera