Frågor

16.11.2021
Hej!

Jag tycker om att investera men behöver svar på några frågor jag funderat över. Investerar för tillfället i min banks fonder och har tänkt investera långsiktigt 40+ år, så undrar om det är hållbart att endast investera i bankens egna fonder eller vore det bättre att investera i någon särskild investerings app/hemsida tex finns nordnet men även engelska sidor de investerar i i usa osv…

Fråga 2, skulle också vilja prova investera i krypto tex ethereum men det går inte på banken så har försökt googla men svårt att veta vad man kan lita på, vad ska jag investera i krypto på som går från finland och är pålitligt, är etoro pålitligt? Såg det rekommenderas iallafall.

Hoppas ni vet något expert som kan svara på dessa frågor! Tack så mycket i förväg! Investerare

Ekonomidirektör Henrik svarar

16.11.2021

Hej!

Till att börja med är det jag skriver nedan endast allmänt stöd och vägledning. Då det gäller att placera pengar är det alltid du själv som slutligen ansvarar för dina beslut om hur dina medel placeras, samt att du bör vara medveten om att det alltid finns en risk med att placera pengar i värdepapper!

För det första tycker jag din grundinställning är helt rätt, om att man ska investera långsiktigt. En summa per månad som automatiskt betalas till en eller flera utvalda fonder brukar vara en bra grund för sparande.

Min bild av bankernas fonder är nog i allmänhet att dessa är ett gott och bekvämt alternativ att investera i, eftersom det då finns en fondförvaltare som är anställd av banken för att bevaka fonden och maximera den ekonomiska vinsten för den. Om man själv investerar i t.ex. aktier måste man vara mycket mer alert och följa med lite hur företaget man investerar i utvecklats och kursen för aktien går. Nackdelen med fonder är att de kan vara kostsamma, eftersom de i allmänhet har förvaltningsavgifter som kan vara höga. Jag skulle rekommendera att kolla runt lite bland de vanligaste bankerna om vilka som har de förmånligaste fonderna. Om man koncentrerar alla sina affärer till någon speciell bank är det möjligt att inga avgifter alls tas ut.

Vad det gäller enskilda banker och appar har jag egentligen ingen åsikt. Nordnet är väl nog etablerat och ett helt vettigt alternativ, trots att jag inte använt det själv. Banker i allmänhet brukar dock nog ha fonder som investerar i marknader över hela världen och även så att man kan direkt köpa aktier från alla de största aktiemarknaderna i världen. Fördelen med de inhemska bankerna är också att de gör alla anmälningar om dina affärer till skatteförvaltningen, så du behöver inte deklarera dem själva. Om man handlar via någon utländsk förmedlare finns det en risk att man måste sköta byråkratin själv.

Fonder brukar delas in enligt hur stor risk de har. Det man kan tänka på är att sprida ut investeringarna lite, så att man t.ex. sätter en del i en fond med högre risk och en del i en fond med lägre risk, för att sprida på risken lite. Lågriskfonder är sådana som investerar i t.ex. statsobligationer, hyresbostäder och liknande lågriskobjekt. Här brukar dock inte avkastningen bli så hög, men pengarna borde dock vara rätt säkra att åtminstone inte tappa värdet. Högriskfonder är sådana som investerar i t.ex. nya uppstartsbolag, företag i t.ex. Sydamerika, Ryssland, Indien.... Dessa kan ha en jättebra avkastning, men det finns också stor risk att de går dåligt, eftersom dessa oftast är på marknader där konjunkturen kan svänga hastigt och mycket.

Kryptovaluta känner jag inte till något om, så det kan jag inte svara på!

Mvh,

Henrik Sandback
Ekonomidirektör

 

P.S. Kix här, ifall du ännu känner att du vill få mera svar angående kryptovalutor så skicka in en ny fråga om endast det så kan jag se om jag hittar en annan expert skilt för det, men annars är Henrik vår go-to ekonomiexpert :)

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Läs mera

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Läs mera

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Läs mera

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Läs mera