Jobba utomlands på distans

29.09.2021
Hejsan! Jag har fått jobb som chattoperatör på en svensk sida. Nu undrar jag några saker angående lönen:
1. När ska lönen beskattas? Finns det någon viss summa man måste tjäna, eller beskattas lönen direkt man tjänar något?
2. I vilket land beskattas lönen? Jag jobbar tekniskt sett i Sverige, där sidan är registrerad, men jag jobbar på distans. Bör jag då betala lön i Sverige eller endast i Finland?
3. Jag får också studie- och bostadsstöd. Bör jag meddela till FPA att jag jobbar och får lön? Hur går man tillväga med det?

Tacksam för svar Kille, 20 år
luckan

UngInfo svarar

Hej och tack för dina frågor!

Grattis till ditt nya jobb! Vad roligt att du fått jobb och skönt att ha möjligheten att jobba digitalt och på distans. Utgångspunkten är att inkomst som en i Finland bosatt person får från utlandsarbete är skattepliktig inkomst i Finland. Enligt inkomstskattelagen är en allmän skatteskyldig skyldig att betala skatt i Finland på inkomst som förvärvats i Finland eller i ett annat land. I inkomstskattelagen står det också följande om distansarbete utomlands: Om utförande av distansarbete inte förutsätter vistelse i arbetsstaten är inkomsten skattepliktig i Finland. Det står också att om Finland förblir hemviststat enligt skatteavtalet, så är det Finland som beskattar lönen och underröjer den eventuella dubbelbeskattningen.  För att få mera information om hur lönen beskattas och hur du skall meddela dina inkomster, uppmanar jag dig att vara i kontakt med skatteverket, ring personkunders inkomstbeskattning på numret 029 497 003. Servicenumren betjänar dig mån–fre kl. 9–16.15.

Som svar på din sista fråga, så jo du behöver meddela FPA att du får lön. Dina löneinkomsterna inverkar på hur många månader i året du kan ha studiestöd och vad gäller bostadsbidraget påverkar dina löneinkomster hur stort bostadsbidrag du får. Kom ihåg att vara noga med att inte överskrida inkomstgränsen som avgör hur många månader i året du kan ha studiestöd, du hittar mera information om inkomstgränsen på FPAs hemsidor.

För att meddela förändringar i löneinkomster måste du logga in på FPA:s e-tjänst. I vänster balk väljer du "meddela förändringar" och sedan kan du välja "boende" och "allmänt bostadsbidrag-meddela förändringar". Det du vill göra är att justera bostadsbidraget. Detta innebär egentligen att du fyller i ansökan "pånytt" men justerar det som kommer ändras, dvs löneinkomsterna. Om du behöver hjälp kan du ringa FPA eller boka tid till ett serviceställe. 

Ha de bra och lycka till!

Med vänlig hälsning

Mathilda, Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Läs mera

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Läs mera

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Läs mera

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Läs mera