Alkohol

26.02.2021
Hej
Är det farligt att dricka alkohol om man väger för lite? Mimmi
USM2

USM missbrukarvård USM svarar

01.03.2021

Hejsan Mimmi och tack för din fråga!

Att dricka alkohol på ett sätt så att det leder till berusning är aldrig hälsosamt, oberoende av vikt eller ålder. Det forskningen vet idag är att alkoholen påverkar unga människors utveckling mera än vad vi tidigare förstått. Detta beror på att hjärnan utvecklas ända tills vi är i 25 års åldern.

Hur känsliga vi är för effekten av alkohol och andra droger är väldigt individuellt. I allmänhet då det gäller vikt och alkohol så kan vår vikt påverka på vilket sätt alkoholen lagras i kroppen och hur snabbt den förbränns. Detta betyder att människor med låg fettprocent (eller lägre vikt) lättare kan få promillen som är för höga då de dricker alkohol. Med andra ord finns det risk att man blir snabbt berusad och risken stiger för att man blir så berusad att man tappar kontrollen.

Hälsningar

Anette, USM

1 Kommentarer

  • Ung att dricka alkohol 28/02/2021 8:59am (45 dagar sen)

    Jag gillar alkohol men är alldeles för ung för att dricka det jag brukar få typ 3 dl varje semester jag väger minst i min klass och jag är nästan den ända som har ens smakat på alkohol jag tror inte att det gör något men vänta absolut på vad dom säger.

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej

Har sett att en tjej i min klass säljer droger.Vet inte om jag ska säga till hennes föräldrar eller polisen.
Läs mera

När blir tobak skadligt? Hur mycket skall man röka för att det skall bli betydande skador på hälsan? Vi vill veta hur många tobakspaket som krävs?
Läs mera

Hej! Jag har komplex över mina tänder för de är väldigt tajta, har aldrig behövt tandställning eftersom jag har så bra bett tydligen så tandläkarna säger att det kommer jämna ut sig av sig själv, vilk...
Läs mera

Hej! Hur snabbt blir man van med nikotin, alltså får en sådan motståndskraft att man inte längre känner av det lika starkt? Kan man bli av med den toleransen eller motståndskraften så att man igen kän...
Läs mera