Är ful eller har jag bara dåligt självförtroende?

12.10.2009
Jag är 13 å(är tjej) och jag vet inte vad som är fel. Jag tycker nästan allt är dåligt med mig. Tex :
Jag skelar (ser med ett öga åt gången). Det är fult.
Jag har massor av finnar(vissa är stora).
Mitt hår är alltid långt och platt (ofärgat).
Har fräknar

Sedan har jag också dålig självkänsla ochjag trivs inte i min kropp, Vill sluta äta men då får jag anorexia.

Snälla hjälp mig!!!
18.11.2011

Hej! Tråkigt att läsa att du känner det som om att nästan allt är dåligt med dig. Bra att du tar kontakt, för ingen skall behöva gå omkring och känna sig dålig. Och du är såklart precis lika bra som alla andra! Men precis som du själv gissar så handlar det mycket om ens egen självkänsla och självförtroende när man värderar sig själv. I tonåren är det väldigt vanligt att man känner sig obekväm i sin kropp och det sker mycket förändringar i utseendet, vilket kan upplevas som jobbigt i början.

Allra bäst skulle det vara om du gick till skolhälsovårdaren och berättade om det här. Hälsovårdaren kan kolla läget med sånt som gäller t. ex ögonen/finnar/håret och ni kan även diskutera ditt mående där. Du skall absolut inte sluta äta, för det är aldrig lösningen på något problem!

Självkänslan kommer inifrån och det handlar om att lära sig att uppskatta sig själv och tycka om sig själv som den man är. Alla människor är unika och fina på sitt eget sätt – men det gäller att öva sättet man tänker på och det kan du även få hjälp med om du går och talar med en kurator/psykolog eller annan vuxen som arbetar med ungdomar i din kommun. Det brukar kännas bättre att tala med någon om sina känslor, så man inte fastnar i negativa tankar om sig själv alltför länge. Kom ihåg att du är värdefull som just som den du är! Lycka till!

Hälsar Decibels experter

1 Kommentarer

  • mia 02/08/2014 9:08pm (6 år sen)

    Hej! :) måst bara säga att ja har lite så ja har så me ögonen å ibland, fräknar å nopprig hy , ( å värdens bästa pojkvän :) ) men inget ja stör mig på , annars sku de ju int vara jag ! :) å alla är fina som dom är , åtminstone jag går inte å tänker att någon är ful , det finns inga fula människor egenteligen! Kan inte komma på en ända..Tror folk har fullt upp med sig själv.. ha en bra dag alla :)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Har beslutat mig för att söka hjälp för mina finnar och är inställd på att gå privat. Om man vill få hjälp för akne måste man gå till en skilld hudläkare eller går allmänläkare bra? Har kollat på...
Läs mera

Hejsan.
Var och klippte mig till frisören idag. Brukar alltid bara toppa men idag kände jag för något nytt så jag fråga frisören vad hon tyckte skulle passa. Hon föreslog att klippa upp håret i etapp...
Läs mera

Har en fråga, vill ta bort könshåret men ändå ha lite kvar för syns skull, hur ska jag göra? 21årigtjej
Läs mera

Hej, var kan man köpa hårspray med färg (butik/nätet)? Skulle behöva rosa och blå hårfärgspray som man sedan bara kan tvätta bort.
Läs mera