Cystocop

26.11.2020
Hej ska göra en cystoskop undersökning nästa vecka, hur går en sån till?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

02.12.2020

Hej,

Du skriver ingenting om varför undersökningen skall göras på dig, men cystoskopi kan göras för att undersöka flera olika sjukdomstillstånd i urinröret eller urinblåsan, t.ex. inflammationer eller infektioner, sten eller urinrörsförträngning.

Vid undersökningen får du ligga på rygg på en brits eller i en liknande stol som används vid gynekologiska undersökningar (med fotstöd för fötterna). Man tvättar underlivet så att det garanterat är rent, och lägger bedövande gel vid/i urinröret. Läkaren för sedan in ett cytoskop, d.v.s. ett smalt rör med en kamera in i urinröret och vidare till urinblåsan. Urinblåsan fylls sedan med koksaltlösning för att läkaren bättre skall kunna se hur urinblåsan ser ut på insidan och om det t.ex. finns förändringar eller stenar där. I många fall tar läkaren cellprover som sedan analyseras.

Det är givetvis viktigt att ingreppet görs så sterilt som möjligt eftersom det inte får komma in bakterier eller smuts i urinblåsan. Själva ingreppet brukar inte vara smärtsamt eftersom man fått bedövning, men direkt behagligt är det kanske inte ändå. Efteråt kan det svida lite då man kissar, och det är viktigt att dricka mycket vatten för att spola urinblåsan helt ren, det minskar risken för urinvägsinfektion.

Hoppas att undersökningen går bra.

Kram

Tessi

 

 

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej kix, Benjamin på fist of needles kan göra min penistatuering men hur ont gör det att tatuera ollonet
Läs mera

Hej, det är jag, utforskar kroppen igen :)

Jag har som sagt ett intresse för att utforska hur kroppen och olika människor och påverkan fungerar.

Dagens fråga handlar om hemlösa människor. Alltså do...
Läs mera

Kanman tatuera över ett blindtarmsärr så de inte sku synas så mycket
Läs mera

Hej! Förra veckan lämnade jag blod för första gången. Allting gick jättebra tills sköterskan sa att det var nån enstaka milliliter kvar att tappas. Då börjar jag se svarta och vita prickar och hinner ...
Läs mera