Förhud och kondom

10.09.2021
Hur får man på en kondom ifall man har lång förhud som nästan alltid går tillbaka över ollonet när man inte drar huden bakåt? Det går mycket lättare ifall man lyfter kondomen över den tillbakadragna förhuden, istället för rullar den, men har det en negativ inverkan på kondomens skydd? Och är det ok att förhuden kan röra på sig under kondomen, eller har det också en påverkan på hur bra skydd kondomen ger?
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

20.09.2021

Hej,

Förlåt att du fick vänta så länge på svar.

Risken finns att om förhuden inte dras tillbaka ordentligt då du trär på kondomen så kommer du att behöva skapa mer friktion för att uppnå samma känsla av att förhuden fram och tillbaka över ollonet (som det alltså går till då du är utan kondom) vilket gör att det blir större påfrestning på kondomen och att den då lättare går sönder. Med andra ord fungerar kondomen bäst om du drar förhuden tillbaka så mycket som möjligt för då lägger sig kondomen som en yttre hud ovanpå penisen och den kommer att röra sig enligt hur din förhud rör sig. Det kanske låter krångligt, men det är inte så lätt att förklara. Det jag menar är att det är bättre om förhuden rör sig "med" kondomen än att den slipper o röra sig under kondomen, om du förstår skillnaden?

Om det känns som att de kondomer du har använt inte sitter riktigt bra så kan du alltid testa en annan typ av kondom som spänner på ett lite annat sätt. T.ex. RFSU:s "Profil" som spänner åt mer just nedanför ollonet kanske skulle sitta bättre? (Men jag vet ju inte heller vilka kondomer du brukar använda så det är möjligt att jag är helt ute och cyklar.)

Kram,

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag är en 18-årig flicka som tar Azalias minipiller och jag har nu försenad mens (vet detta kan bero på pillren, har tagit dem 3+ månader). Har även samlag med kondom. Undrar bara hur stor risk f...
Läs mera

Hej! Jag har haft hormonspiral i 2 år. Första 4-5 månaderna efter jag lade in den hade jag ännu mens men efter det upphörde min mens.

Men ibland kan jag ändå få mens, om jag synkar med någon i min nä...
Läs mera

Hej, jag satte in en hormonspiral idag, och till min förvåning gjorde det fruktansvärt ont. Jag har förstått att det för de flesta inte gör ont, utan bara ”kniper till” en gång. Ändå tog det jätteont ...
Läs mera

Är rädd för att jag är gravid? Då min mens är försenad 3-4 dagar. Och har ganska regelbunden mens annars. Skriver i privata rutan resten.
Läs mera