Hjälp

04.12.2021
Trött hela tiden, finns ingen ork till att göra något. Vad kan vara fel? Inget namn
Diana Sandelin

Specialsjukskötare i psykiatri Diana svarar

Ungdomsinformatör Kix svarar

13.12.2021

Hejsan!

Tack för din fråga. Det låter jobbigt det du beskriver.

Trötthet kan ta sig många uttryck, till exempel att man är frånvarande, får svårt att minnas saker och zonar ut. Det är vanligt att det blir så, så på det viset är det ingenting att oroa sig för.  Däremot om du känner dig trött och har svårigheter att minnas saker så behöver man nog titta lite närmare på vad som orsakar det.

Jag vet inte hur många timmar du sover per natt, men i din ålder får man gärna sova kring 9 timmar per natt. Även om man har bra med sömntimmar så kan det vara kvaliteten på sömnen som inte är så bra och då blir man trött. Se över temperaturen i det rum där du sover, har du en skön säng, rätt dyna osv? Försök att undvika att använda skärmar just före du far och sover, eftersom det blå ljuset från dem kan påverka sömnen negativt.

Hur är det i skolan? Känner du dig stressad, har du höga krav på dig, svårt att hänga med? Hur är det på vänfronten, har du någon nära vän du kan anförtro dig åt och umgås med? 

Kom ihåg att också äta bra mat, om man äter för lite eller får i sig för lite vitaminer så kan man bli trött. Kom ihåg också att den här tiden på åren är det bra att ta extra D-vitamin, om man har brist på det så kan man bli trött, och vi får inte så många soltimmar just nu så kroppen kan inte producera så mycket av det själv.

Om man på grund av trötthet börjar uppleva att saker är overkliga så kan det vara så när man är ungdom, för man har ofta så mycket på gång med tankar och känslor att hjärnan inte hänger med i alla svängar. 

Kanske du kunde gå till er skolkurator eller hälsovårdare och prata med hen, bara för att reda ut mer vad du kunde förändra för att bli lite piggare? Och det är förstås bra att ta upp om din koncentration och mentala närvaro kunde hjälpas upp. Det är alltid lättare för en professionell att hjälpa till då man träffar hen eftersom jag här inte kan få hela bilden av dina tankar och funderingar.

Kram, Diana och Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag vill komma ur min comfortzon. Jag ska flytta till Åland i sommar. Finns det nåt ungdoms cafe elr nåt där man kan lära känna folk i samma ålder? Jag vill ta kontakt med en person ja inte känne...
Läs mera

Hej! Jag undrar vad skillnaden är på en psykolog och kurator?
Jag vet nämligen inte om jag ska vända mig till skolpsykologen eller skolkuratorn då mitt ”samtal” skulle handla om min skol/prestationså...
Läs mera

Jag har inga vänner, och detta är ingenting jag bara säger utan jag har verkligen inga vänner alls. Ingen att vara med på fritiden, ingen att prata med.

Jag ser andra som är ute och har kul med sina ...
Läs mera

Hej

Jag mår så jävla psykiskt dåligt. Jag mår mycket bättre när jag inte är i skolan. Det är inte det att jag tex är rädd för någon i skolan, det är bara att man blir helt sjukt utmattad. Utöver det så ha...
Läs mera