Juridik

10.01.2021
Hej!

Jag planerar på att studera juridik vid Helsingfors universitet efter gymnasiet och planerar även på att ta ett eller två utbytesår till Australien. Kan man då söka jobb i Australien efter man har studerat klart eller kan man bara jobba i Finland?

H. Planerande
Planerande
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

18.01.2021

Hej Planerande!

Intressant med studier/jobb i Australien.

Om du tänker dig två år utomlands, så vet jag inte om det är så att du tänker dig att läsa t.ex. magistern utomlands eller övriga studier, vilket kan påverka utfallet.

Det du bör vara beredd på om du avlägger en juridikexamen i Finland är att du inte är behörig att jobba med endast den examen i Australien. Det på grund av att rättsordningen i Finland skiljer sig en hel del från Australien, men det finns oftast något sätt att komplettera studierna så att du inom vissa områden ändå kan jobba i Australien. Jag har förstått att de generellt är ganska hårda i Australien gällande detta och att du som nyutexaminerad jurist från ett annat land (speciellt från en annan världsdel) har svårt att få anställning på t.ex. en australiensisk advokatbyrå utan att läsa in juridiken nästan helt på nytt – troligtvis även ett dyrt och tidskrävande arbete.

Detta kunde ju i och för sig vara något att tänka strategiskt kring om du lyckas knipa en utbytesplats i landet, det vill säga – om det är möjligt att läsa studier då som ger dig bättre förutsättningar för arbete i Australien. Hur kan du genom dessa studier ”läsa in” så mycket om det australienska rättssystemet som möjligt för att öka dina chanser att få arbete där efter examen från Finland? Vad jag har förstått så kan också arbetsgivare i Australien vara villiga att ge möjligheten att läsa in kurser som du behöver för att vara kvalificerad som jurist i Australien inom ramen för arbetet – men detta är kanske inget att hoppas på i första hand. Utbytesstudierna kan dock göra att du endast behöver läsa in ett par områden istället för ”allt” om du lyckas få jobb där.

Därför skulle jag rekommendera att om du slipper in till juridiklinjen på HU, diskuterar saken med dina lärare – de kanske känner till någon som gjort så tidigare. Om du åker på utbyte så skulle jag där också ta chansen diskutera saken med lärarna i Australien, för att se vad det är du behöver kunna för att arbeta där. Det kan också vara så att du har lättare att söka arbete i Australien efter att du arbetat en tid i Finland, och på så sätt kan anses mer kvalificerad för arbete där än som nyutexaminerad. Hur som helst är nog ett utbyte det du ska sikta på i första hand, om inte annat så för att testa på att leva i Australien.

Hoppas du fick svar på dina frågor och att jag hjälpte dig en bit på vägen.

Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag tänkte söka till kronoby povakos program, och har hört från en kompis att de har ett inträdesprov dit.

Vad går inträdesprovet ut på? är det ett fysiskt inträdesprov?
Läs mera

Hej!

Jag kommer söka till klasslärare i vår men undrar om urvalsprovet (vakava-provet) kommer ordnas på campus i Vasa eller på distans som förra året?
Läs mera

Hej, i min högstadieskola är flickorna och pojkarna indelade i separata gymnastikgrupper vilket jag kan tycka är bra för att alla ska våga ta plats och utvecklas. En del av oss flickor har disskuterat...
Läs mera