Pengarna

Här kan du söka efter frågor i kategorin Pengarna!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Skulderna och bidragen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Skulderna och bidragen" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Skulderna och bidragen.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Kreditupplysning
12.01.2018
Var får man kollat sina betalnings störningar/anmärkningar gratis? Endast hittat där man måste betala för det
Visa hela frågan och svaret
Var får man kollat sina betalnings störningar/anmärkningar gratis?
Endast hittat där man måste betala för det 123
Lina och Linda
Uppsökarna Lina och Linda svarar:
Besvarad: 15.01.2018

Hej!

Du har rätt att en gång om året, kostnadsfritt, begära ett utdrag ur kreditupplysningsbolagets kreditupplysningsregister, ur vilket framgår vilka uppgifter som finns lagrade i ditt namn och hur länge uppgifterna sparas i registret. Enligt Suomen asiakastieto kan du genom att besöka deras betjäningspunkt på Hermannstads strandväg 6 i Helsingfors mellan kl. 13-15 på vardagar få reda på uppgifterna. Då måste du ha ID med dig. Du kan också skicka brev eller email till omatieto@asiakastieto.fi där du gör en fri skriftlig begäran att få se dina uppgifter i Asiakastietos register. Du skall lägga till ditt personsignum, hemadress, och begäran skall ha din underskrift samt namnförtydligande. Du kan alltså skriva en ansökan, printa ut och skriva under, och sedan scanna in den eller fota den och lägga som bilaga till mejlet. Du måste också bifoga en bild av ett ID-bevis, som har underskrift. Du skall också skriva in din email-adress i brevet, för att man skall veta vart svaret skall skickas.

Detta kan man gratis göra en gång per år. Vill man kolla fler gånger än det under ett år, så kostar det.

Här kan du läsa mera:
https://www.asiakastieto.fi/web/fi/etusivu.html

Anteckningarna om betalningsstörningar förblir i regel i registret 2-3 år. Om man får en ny anteckning under denna tid så förlängs tiden. Om fordringen betalas förkortas tiden till två år.

Hoppas alltså att du har en bra avbetalningsplan och någon typ av inkomst för att bli av med skulderna, och att du då så småningom slipper bort från registret.

Om du behöver hjälp, kan du också ta kontakt med uppsökarna i din kommun. De arbetar med många olika typer av frågor, och kunde säkert hjälpa med just detta. Du hittar kontaktuppgifter till uppsökarna i din kommun på kommunens hemsida.

Hälsningar,
Lina & Linda

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Pengarna

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!