studieår utomlands

13.10.2009
hej, kan man söka om stöd för ett studieår utomlands? för det är ju väldigt dyrt att fara iväg.
18.11.2011

Hej!

Jag har skickat din fråga till våra två jurister, eftersom jag vet att de som privatpersoner båda har studerat utomlands och den ena kan man nästan säga att är expert på att söka stipendier osv. Men tillsvidare kan du gå via Decibel->Information->Studera utomlands och länkarna där för att hitta mera information!

Hälsar webbredaktören Liselott

Hej från advokaten:
Stöd för utlandsstudier kan man söka från Folkpensionsanstalten (FPA). Stödet är bland annat beroende på i vilket skede av studierna man är och ifall studierna kan räknas till godo till den utbildning som man avlägger i Finland. Mera information om detta kan man hitta här http://www.kela.fi/in/internet/svenska.nsf/NET/101204110231MF?OpenDocument och så är det bra att gå och diskutera saken till FPA. Stödet för utlandsstudier och bostadstillägget är i allmänhet högre för utlandsstudier.

Ifall frågan är om universitets- eller högskolestudier, finns det också olika program som stöder utbytet (exempelvis Nordplus och Erasmus, ytterligare information här http://www.cimo.fi/Resource.phx/cimo/itselle/opiskelija.htx#np). Via dessa har man också möjlighet att ansöka om stöd eller stipendier för studierna.

Sist men inte minst är det lönt att undersöka huruvida man kan ansöka om stipendier för utlandsstudierna, exempelvis här kan man undersöka vilka stiftelser som man kan söka om stipendie hos http://fyrk.luckan.fi/fyrk/index.html.

Som exempel så kan nämnas att Erasmus-utbyte under universitetsstudierna är att rekommenderas. Ekonomiskt sett får man högre studiestöd, bostadstillägg och studielån under perioden för utlandsstudierna, Erasmus beviljar nästan automatiskt ett litet stipendium och så får man troligtvis något till stipendium om man söker flitigt. Med detta paket klarar man sig bra under studierna utomlands och märker också hur bra studiestödspaket Finland faktiskt har jämfört med många andra europeiska länder."

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

På senaste tiden har jag fått en ”glowdown”, och blivit rundare och jag mår extremt dåligt av det. Vet att jag är fin som jag är men vill ändå bli ”finare” igen, har ingen aning hur jag ska göra. Jag ...
Läs mera

Tjena! Jag har tänkt att söka efter 9an till olika kosmetolog linjer. Som första(gea)tänkte jag söka till optima i jakobstad men sen tänkte jag även söka till vamia(inte med i gea), men åtminståne kos...
Läs mera

ya

kan det hända nåt om man får frånvaro från ya?
Läs mera

Hej! Jag har en tid funderat på att börja studera till något, har inget yrke som jag vet att jag absolut vill jobba med men det är ju bättre att pröva på än inte alls. Jag undrar nu hur man skall gå t...
Läs mera