Hålet i örsnibben vägrar läka

26.03.2020
Hej! Jag tog hål i mina öron för ca 9 år sen, det högra läkte aldrig så jag tog ur smycket och lät det växa ihop men det lämnade en liten knöl inuti örsnibben. Tog ett nytt hål för ca 2 år sen och det har fortfarande inte läkt! Bytte till ett örhänge utan "knapp" på baksidan och det blev bättre efter det, men sen dess har det inte förändrats. Vissa perioder känns det lite bättre och vissa känns "knölen" väldigt bra, det blöder och varas lite fortfarande. Kanske man kan tömma ur allt skit på nåt sätt? Tänkte INTE låta det växa igen denna gång, inte så länge det inte är riktigt sjukt. Har inte märkt någon skillnad när jag bytt mellan örhängen i olika metaller, så tror inte det beror på det. Har läst att när man låter en ond piercing växa ihop så kan det liksom lämna skit inuti när det växer ihop, så kanske det är fallet? Liksom "öppnat" upp ett gammalt sår? Trött är jag åtminstone på detta eviga kämpande för ett pytteliten hål i vanligaste kroppsdelen för piercing.
DecibelAppSOME

En Decibel-expert svarar

30.03.2020

Hej!

Tråkigt att du har problem med din öronpiercing. Det är tyvärr väldigt svårt att ge något definitivt svar på dina fråga utan att ha sett piercingen och ha mera bakgrundsinformation, eftersom det kan bero på många olika faktorer.

Gjordes piercingarna hos en professionell piercare eller med en sk. håltagningspistol? Piercing med håltagningspistol är vanligt men inte rekommenderat eftersom det skadar den piercade vävnaden, vilket kan leda bl.a. till ärrbildning och fördröjd läkning. En håltagningspistol kan inte heller rengöras ordentligt (t.ex. i autoklav) och därför är också risken för infektion större än vid professionell piercing med nål. Det är möjligt att "knölen" är ett resultat av ärrbildning, en rest av den ursprungliga piercingen som fick växa igen.
Hur skötte du piercingen efteråt? Till god eftervård hör sköljning med varm havssaltlösning två gånger per dag. Rätt blandningsförhållande är 1/4 tsk havssalt per 2 dl uppkokat vatten. Använd finkornigt havssalt (de små kornen löser sig snabbt och är lättare att dosera rätt) och kontrollera att havssaltet du använder inte har tillsatt jod (havssalt med tillsatt jod innehåller ofta också andra tillsatsämnen, t.ex. klumpförebyggande medel). Använd enbart havssalt, inte vanligt bordssalt eller epsomsalt. Du kan läsa mera om skötselråd för piercingar här: https://fistofneedles.com/sv/piercingar/eftervard-av-en-piercing/
Med felaktig eftervård ökar risken för infektion. Man skall inte lämna en infekterad piercing utan smycke, eftersom risken är att hålet sluter sig med infektionen inuti. Så länge hålet hålls öppet (med ett smycke) kommer varet åt att tömmas, men är hålet slutet kan det bilda en varfylld böld. Vid infektion är piercingen oftast ordentligt svullen, röd och het och läcker illaluktande gult eller gulgrönt var. Det bästa vid en lindrig infektion är att skölja piercingen med saltlösning , för att rengöra och lugna det piercade området. Vid en allvarlig infektion skall man uppsöka läkarvård, men komma ihåg att inte ta ut smycket så länge piercingen är infekterad.

Av vilket material och vilken modell är de smycken du har använt? Det är vanligt att piercingar blir irriterade eller har problem med läkningen p.g.a. att smycket är av fel storlek, är av dålig kvalité eller av en modell som inte passar för just den piercingen. Det tryggaste materialet när det gäller piercingsmycken är titan, eftersom det inte orsakar allergier. Ett för kort smycke kan spänna, skava och hindra huden från att andas och därför orsaka irritation, medan ett för långt smycke lätt fastnar och på det sättet irriterar piercingen. Onödig rörsel av smycket är en av de vanligaste orsakerna till irritation, så undvik att snurra på eller röra smycket annat än när du tvättar piercingen. Huden innehåller också talgkörtlar som kan bli irriterade eller inflammerade, t.ex. om smycket råkar trycka eller skava.

På din beskrivning låter det inte som att din piercing är infekterad, men jag skulle rekommendera att du gör havssaltsköljning två gånger per dag de följande två veckorna och vid behov tar kontakt med en professionell piercare för närmare konsultation.

Mvh,
Alexandra, Fist of Needles Tattoo & Piercing

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.