Hår

27.03.2020
Hej! Jag började tappa hår i oktober. Seb dess har det blivit värre. Jag var tvungen att klippa till lite kortare alltså till axlarna. Det har inte blivit så jag funderade på vitaminerna. Jag tar zink , omega 3 , om biotin. Men jag tappar runt 50 per dag men dagen jag ska duscha tappar jag runt 100 i duschen och runt 70 efter det har torkat och borstats. Jag har jätte tunt hår än jag hade haft bara för 4 månader sen. Jag kan liksom se skalpen när jag drar upp håret. Har varit hos vårdcentralen men de bara sa det är ingenting. Jag hade ok blodvärde. Men jag vet inte vad jag ska göra. Jag har inga fläckar men håret har blivit ganska tunt. Jag måste tvätta oftare,varannan dag. Är det för fettigt så tappar jag mer. Är bara 16 år undrar vad är ens felet. Jag har till å med börjat äta nyttigt alltså mer protein.. zelda
Heidi Jussil klippt

Läkarstudent Heidi svarar

27.03.2020

Hej!

Håravfall orsakas oftast av ärftliga faktorer, sjukdomar/brist på vissa ämnen, läkemedel eller stress. Är dina föräldrar tunnhåriga och blev de isåfall det i tidig ålder? På vårdcentralen verkar de ha kollat dina värden och du verkar också ha en hälsosam kost samt att du tar vitaminer så sjukdom eller brist på något verkar då mindre troligt. Äter du några läkemedel? Hände något speciellt i oktober som utsatte dig för stor psykisk eller fysisk påfrestning?

Håravfall kan också bero på rent mekaniska orsaker; alltså om du använder mycket hårprodukter,  plattar/lockar håret med hög värme osv. Det är också bra att låta håret torka innan du borstar det om du inte redan gör det, så är hårstråna mera slitstarka.

Bifogar en länk till 1177 om du vill läsa mera. Enligt dem verkar de mängder du beskriver att du tappar ändå vara inom normalgränserna, om än mer åt den övre gränsen.

https://www.1177.se/Vasterbotten/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/harbotten-och-harsackar/haravfall/

// Heidi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.