Hjälp

17.05.2022
Hela mitt ansikte är fullt av ärr efter finnar. Det ser ut som röda prickar men de går inte bort. Har haft dem nu i flera år. Vad ska jag göra och hur får jag bort dem. Jag har fått lite dålig självförtroende över dem.
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

19.05.2022

Tack för din fråga.

Jag kan förstå att du mår dåligt över ärren. Nu vet jag ju inte om du använder några hudvårdsprodukter hemma, som tex rengöringskräm eller liknande. Om du inte redan använder någon sorts rengöring så är det första saken du ska ta i bruk.

Det finns rengöringsgel som är menat för ansiktet som man kan använda tex i duschen, alltså du tvättar ansiktet med den gelen och resten av kroppen med duschtvål. Du kan också breda ut den i ansiktet och sen tvätta bort med en liten svamp om du inte vill ta det i duschen.

Åtminstone varje kväll ska du tvätta ansiktet, på morgonen kan du torka med ansiktsvatten eller skölja med vanligt vatten. Under dagens lopp samlas det en massa fett och smuts i porerna som behöver tvättas bort på kvällen. På natten kanske man svettas lite och talg som producerats under natten är bra att få bort på morgonen för att det inte ska komma mera orenheter.

En fuktkräm är också viktigt så att hudytan inte blir uttorkad. Då kapslar orenheter in sig och blir lätt till stora underliggande bölder som ger ärr. Du ska välja en tunn emulsion som inte innehåller så mycket fett utan mera ger fukt åt huden. Välj en fuktgivande gel för bland/ fet hud. Du kan få bra hjälp i tex Emotion eller Kick´s eller på Apoteket. Man behöver inte skämmas över att fråga hjälp där, de är till för att hjälpa. Man kan också bra säga att det inte får vara för dyra produkter om de börjar bjuda ut i dyrare änden.

Ärr efter finnar brukar blekas med tiden, men jag förstår ju att du vill ha bort dem genast :)
Med hemvård har man inte så stora chanser att få bort dem genast, för det borde man boka in sig till en kosmetolog eller hudläkare och få en hudslipning/ Fraxellaser. Vissa kosmetologer gör också sk. kemisk peeling som är mera effektiv än den peeling man kan göra hemma.

Hemma kan man försöka med peeling, en kräm med små korn i som slipar huden. Peeling kan du använda max 1 gång/ vecka, håll koll så att din hud inte blir röd och irriterad, då har du varit för ivrig. Peeling hittar du i vilket varuhus som helst. Håll koll så det är menat för ansiktet och inte för kroppen. Peeling för kroppen blir för grovt för huden i ansiktet.

Du kan också få bra hjälp från skolhälsovården. En läkare kan skriva ut passliga produkter för att dina ärr ska blekas snabbare. Ta kontakt till skolhälsovården om du inte redan haft kontakt med dem.

 

Hoppas du hittar något av värde i mitt svar, hör av dig på nytt om du lämnar att fundera över något.

Ha en fin vår :)

Sommar och sol brukar också göra susen för acne ärr.

 

Hälsningar från kosmetologen Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

hej! jag är en tjej på 18 år med ett stort problem... jag har JÄTTEMYCKET lila och röda bristningar på magen, underarmarna och lite på höfterna. jag är jätte osäker över dom och jag vågar knappt visa ...
Läs mera

Hej hej, jag har något jag undrar över. Jag har haft extremt dålig mage nu under en lång period (Snackar om månader). Och jag vet inte varför? Jag är laktos intolerant men jag äter laktos-fri mat, så ...
Läs mera

Hej

Jag är en tjej som går i Gymnasiet.På rasterna så pratar mina tjejkompisar ofta om att dom föredrar en kille med stor penisar. För jag själv fördrar en normal stor penis.Mina tjejkompisar säger ...
Läs mera

Hej!
Om man gått länge på minipiller kan man lätt bli sjuk hela tiden då? Alltså föekylningar, halsfluss, helt enkelt få bakterier å virus lättare?

Är sjuk HELA tiden och har kollat upp mitt immunför...
Läs mera