P-piller symtom?

21.01.2020
Hej! Jag har det besvärligt med mensen och skulle vilja börja med t.ex. p-piller men vad är riktigt symtomen? Jag har hört mycket om att man kan bli tjock, få mer pms, finnar, osv. Blir man tjock och etc om man tar p-piller? Hormonmonster
luckan

UngInfo svarar

27.01.2020

Hej,
Om man vill reglera sin menstruation pga. att man har svåra smärtor i samband med blödningarna eller oregelbunden/kort menscykel kan man använda hormonpreparat för att göra det. Det finns kombinationspreparat som innehåller både estrogenhormon och progestinhormon (t.ex. piller eller ring) eller så finns det preparat med bara progestinhormon (minipiller, spiral eller stav). Det är bra att fundera på förhand hurdant preparat man vill använda sig av, eftersom det finns olika för och nackdelar med dem. Detta brukar man ändå alltid gå igenom med en hälsovårdare eller läkare innan man beslutar sig för något.

Vissa får biverkningar av preparaten, medan andra inte alls märker av några negativa förändringar med kroppen/humöret; det är väldigt individuellt. Ibland kan det också hända att man reagerar olika på t.ex. olika hormonkombinationer, så det går tyvärr inte att direkt säga om just du kommer att få problem med störande biverkningar. Man kan få som biverkning av de olika preparaten t.ex. humörsvängningar, svullnad (=viktökning) och hudproblem. Vissa kan få så mycket biverkningar att de väljer att avsluta användningen, men ibland kan man få hjälp av att byta preparat till något annat.

Även om vissa inte tål hormonpreparat skulle jag inte vara rädd att testa det som medicin mot dina mensbesvär, eftersom många ändå får stor hjälp av dem. Det är även bra att komma ihåg att man även kan behandla akne med t.ex. kombinations p-piller, så man behöver inte vara rädd för att huden alltid skulle bli dålig av hormonpreparat, utan många gånger blir den faktiskt i bättre skick av dem.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar,
Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.