Stressad

28.03.2021
Hej! Jag är jätte övertänkande av mig och har extremt kontrollbehov, och nu börjar det närma sig att flytta hemifrån till en ny stad där jag inte har något jobb och jag är jätte stressad över hur mycket pengar borde jag ha sparat? Vad är normalt att ha på sparkontot i min ålder? För då jag flyttar särskilt om det tar en stund innan jag hittar en inkomst hur mycket behöver jag för att 1000% klara mig med hyra & alla andra utgifter försäkringar mat hushåll osv.
Så vad är normalt att ha sparat då man flyttar i min ålder och klara sig på?
Överlag hur mycket är det normalt att ha sparat i min ålder?
Tack för svar hittade inga tydliga svar på google vad som år normalt :) Övertänkaren
after eight

Uppsökare Camilla, Sari och Ida svarar

30.03.2021

Hej!
Det finns inget som är "normalt" eller vad man borde ha sparat innan man flyttar hemifrån. Hur mycket pengar man behöver ha tillgång till per månad beror på t.ex. hur stor hyra man har, hur mycket pengar man sätter på mat, nöjen osv. Hemförsäkringen brukar oftast röra sig kring 100 euro på ett år.
Det beror lite på vilken situation man befinner sig i men via FPA kan man alltid försöka ansöka om bostadsbidrag  Det finns en räknare på deras hemsida där man kan kolla upp om man har möjlighet att få bostadsbidrag Den hittas HÄR.

Om man studerar har man möjlighet att få studiestöd och har man slutfört sina studier och anmält sig arbetssökande vid TE-byrån (hittas här) så har man sedan möjlighet att ansöka om arbetsmarknadsstöd från FPA (första gången efter två veckor, sedan med fyra veckors mellanrum).
Det är alltid bra att anmäla sig arbetssökande under den tid man söker jobb!
Utkomststöd finns det även möjlighet att söka om (från FPA) detta ifall man inte har några inkomster eller besparingar.

Det går alltid att ta kontakt till uppsökande ungdomsarbete i den stad man bor i/flyttar till. Uppsökarna kan vara till hjälp och stöd i dessa ärenden!
Du hittar kontaktuppgifter genom att googla uppsökande ungdomsarbete + stadens namn eller så via denna sida. (Tyvärr är den bara på finska, går även att klicka på kartan så hittas kontaktuppgifter)

Mvh, Camilla
Uppsökande ungdomsarbetare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Läs mera

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Läs mera

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Läs mera

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Läs mera