Tappar man pengar om man går över skattegränsen?

01.09.2021
Hej
Det har inte varit särskilt aktuellt tills nu, men jag har hittills betalt 0% skatt, men nu går jag troligen över gränsen så småningom. Jag tror mig minnas första skatteprocenten är 9%? Betalar man då skatt på hela inkomsten, eller bara på den delen som överskrider gränsen? Är övergången till 9% omedelbar? Finns det någon fast övergångsavgift? Och sedan när man kommer till nästa gräns, tar den nya procenten prioritet över hela inkomsten eller bara den del som går över just den gränsen?

Har fått mycket olik information så vet inte mycket om detta. I princip undrar jag om fenomenet finns, att man kan gå på minus av att tjäna mer. ex tjäna 9999€ betala 0% eller tjäna 10 001 betala 9%.

Tack! Typ som int ha betalat skatt förut

Ekonomidirektör Henrik svarar

07.09.2021

Hej!

Vi kan börja med att reda ut några grundläggande saker. Allt detta är en djungel, men jag ska försöka förklara så tydligt som möjligt.

Observera att jag inte är någon skatteexpert. Det jag skriver nedan är endast allmänt stöd och vägledning för dina frågor. Behöver du mer ingående råd i skattefrågor gällande din personliga ekonomi bör du kontakta Skatteförvaltningen.

Man betalar inte skatt för det man tjänar under någon enskild månad, utan det man betalar skatt på är det man tjänar in under ett helt år. Det som dras från lönen under en enskild månad är bara en förskottsskatt, som baserar sig på din egen uppskattning av hur mycket du kommer att tjäna under året. Därför är det viktigt att man i början av året uppskattar hur mycket man kommer att tjäna under året, och gör ett skattekort enligt det. Om inkomstnivån förändras under året, är det viktigt att man gör ett nytt skattekort där man ändrar på sin förtjänstnivå.

Den slutliga skatteuträkningen görs därpåföljande år någon gång mellan maj – oktober. Då kollar skatteförvaltningen hur mycket du förtjänat och beskattar dig enligt det. Om det under året betalats för mycket förskottsskatt på dina löner (du har tjänat mindre än du uppgav på skattekortet) får du skatteåterbäring. Om det under året betalats för lite förskottsskatt (du har tjänat mer än du uppgav på skattekortet) hamnar man att betala kvarskatt.

Här kommer svaret på din fråga: Man betalar egentligen inte skatt på det man förtjänar, som jag sagt tidigare, utan skatten betalas på den beskattningsbara inkomsten. Beskattningsbara inkomsten är det du tjänat totalt minus avdrag. En del avdrag kommer automatiskt i beskattningen. Så länge som dessa avdrag (rör sig om flera tusentals euro) är större än det man förtjänar så betalar man inget i skatt. Har du långa resor till arbetsplatsen kan du göra avdrag för dessa, och då minskar skatten ytterligare. T.ex. om du tjänar 15 000 euro och har avdrag för 10 000 euro, betalar du skatt på 5 000 euro, kort och gott. Procenterna är enligt nedan.

Då man tjänar under 18 600 euro betalar man kommunalskatt (20,75 %), kyrkoskatt (1,85 %) och sjukvårdspremie (0,68 %) på den beskattningsbara inkomsten. Dessa ingår alltså i förskottsskatten som tas från din lön. Då din beskattningsbara inkomst blir över 18 600 euro kickar ytterligare den statliga inkomstskatten in som är progressiv, men det går jag inte in på desto mera nu.

Vad ”gränsen för skattefrihet” är, beror på en del saker, men enligt vad jag själv testat och läst på vero.fi verkar nog en årlig löneinkomst på under 10 000 euro i praktiken vara sådan att man inte betalar skatt på dem.

Jag skulle rekommendera att du går in på DEN HÄR sidan och räknar ut din procent där enligt följande:

-        Första sidan torde vara enkel att fylla i

-        Andra sidan skriver du in vad du tror du kommer tjäna hela året i fältet högst upp till vänster (Löner och naturaförmåner, uppskattning för hela året). Allt annat kan du lämna tomt om du inte vet av andra inkomster.

-        Tredje sidan kan du lämna helt tom om du inte har något att fylla i där som du vet av.

-        Då borde du få ut en uträkning av hur mycket skatt du kommer att behöva betala ett visst år. Längst ner på sidan finns kalkylerna.

 

Det här är inte det enklaste att förstå sig på, men skatteförvaltningen har många bra hjälpmedel för att kunna räkna ut hur mycket man kommer att betala i skatt. En av de bästa är skatteprocenträknaren ovan.

Mvh, Henrik

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej decibel! Jag har en fråga om banken, har ni några tips och sånt om de bästa sätten att gardera sig mot ryska cyberattacker och hackningar på t.ex nätbanker och sådant? Jag vet att det inte är så s...
Läs mera

Hej!

Påverkar kapitalinkomst arbetslöshetsersättning från tex ytk? Isåfall hur?
Läs mera

Hej, det är ju så att man från Finland kan få studiestöd om man går på folkhögskola både i inlandet och utlandet. Vad är kriterierna för att det skall klassa som en folkhögskola och man ska få stöd? J...
Läs mera

He jag undrar hur det lätaste sättet att förtjäna pengar på sommarn är om man bortser sig från sommararbete
Läs mera