Relationerna

Här kan du söka efter frågor i kategorin Relationerna!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Relationerna" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Kompisarna" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Kompisarna.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Kattunge
11.06.2018
Efter att vår hankatt på 9 år blev överkörd för en vecka sen, tog vi en då 15 veckor gammal hankatt. Han har bott hos oss en vecka och är alltså nu ca. 16 veckor gammal. Han verkar inte vara rädd av sig och jag är därflr rädd att han ska bli överkörd. Vi bor ganska nära en mindre väg, som ändå är ganska trafikerad, hastighetsgränsen är 40 km/h men...
Visa hela frågan och svaret
Efter att vår hankatt på 9 år blev överkörd för en vecka sen, tog vi en då 15 veckor gammal hankatt. Han har bott hos oss en vecka och är alltså nu ca. 16 veckor gammal. Han verkar inte vara rädd av sig och jag är därflr rädd att han ska bli överkörd. Vi bor ganska nära en mindre väg, som ändå är ganska trafikerad, hastighetsgränsen är 40 km/h men de flesta kör snabbare, bor ca. 250 m från landsvägen.
Min fråga är, när kan vi släppa ut katten helt själv? Han har sandlåda inomhus som han använder. Vi (alla i familjen) är oroliga att om vi släpper ut honom kommer han inte hitta hem eftersom att han bott här endast en vecka eller att han ska bli påkörd.
Kan man göra honom till en innekatt? Eller en katt som man har i koppel? Känns lite som plågeri :/
När kan man vara säker på att han hittar hem igen? Vi har haft ut honom ibland på gården när vi vaktat honom, när vi tar in honom så jamar han vid dörren eftersom att han vill ut igen.
En annan fråga, hur gammal nåste han vara innan man kan kastrera honom?
Snälla hjälp mig/oss, vill inte förlora en till katt. Catlover
Decibel Sanna
Ungdomsinformatören Sanna svarar:
Besvarad: 12.06.2018

Hej kära Catlover

Mitt varmaste deltagande, det är hemskt att förlora ett kärt husdjur <3

Jag kan förstå att ni är oroliga och rädda för att samma sak ska hända den nya kissen. Svårt att säga när en katt är mogen att vara ensam ute. Vi har själv två små katter i ungefär samma ålder och fast vi bor i skogen så har vi inte vågat lämna dem ensamma ute längre stunder. Vår förra katt slarvade faktiskt bort sig nästan hela första året då hon var liten. Det går en vandringsled förbi vårt hus och många människor går där och då brukade katten följa med, vi fick gå och söka henne flera gånger till en skog en bit ifrån. Katter är ju lite sådär så de lätt följer med vem som helst :)
Men de lär sig ju nog var de hör hemma och bara ingen annan börjar ge dem mat eller släppa in dem i sitt hus så brukar de nog vara rätt så trogna sina ägare. Åtminstone så länge de har lust ;)

Genom att se till att katten har det bra, rent runt matkoppen, fräsch mat och vatten och ev innesandlåda gör ju att katten inte lika gärna ser sig om efter ett annat hem. Att man kelar och leker med den höjer ju också statusen på hemmet :D

Mitt förslag är att ni vänjer er nya katt med sitt nya hem lite så där småningom. Han har ju inte varit hos er så länge ännu.Var med honom ännu en tid när han är ute och håll koll på vart han söker sig, om det verkar som att han har sysselsättning på er tomt så är det ju lugnt men om han börjar söka sig mot vägen så måste ni försöka visa att där är farligt. Vet inte om man ska skrämma honom eller om det är en dum idé.

Innekatter kan nog ha ett riktigt bra liv också, men såklart är det skönt för katten att vara ute om det finns möjlighet. Ett alternativ är att ha katten i band när den är ute. Man behöver ju inte gå runt med en, den kan ju också ha en lina som den kan gå i så kan den ändå röra sig rätt så fritt på er tomt. För innekatter kan man bygga en stor bur på utsidan av huset dit de kan gå/klättra själva då de vill ut. Det kräver ju lite mera jobb men blir jätte fint.

Lämplig tid att kastrera en hankatt är vid 4-6 månaders ålder. Så att han inte hinner börja "märka revir" både inne och ute, det kan vara svårt att få honom att sluta sen fast han blir kastrerad ifall han hunnit få vanan.

Det brukar finnas ganska trevliga skyltar att sätta upp vid vägen så att folk kanske kör lite försiktigare. Har man fantasi och lite konstnärlig ådra kan man säkert fixa ihop en egen varningsskylt.

271523429 fad4776a f585 4063 9774 04a7c3f21d6db58bf6cfc9f9136a7f767f466989c16a.image.389x550skylt varning lekande katt

 

 

 

 

 

 

Hoppas det går bra med er katt. Ibland måste man släppa taget och ge frihet fast det känns otryggt och farligt. Katter brukar nog lära sig att röras ute och ändå klara sig. Men jag vet att ens hjärta brister då det går illa <3

Stor kram hälsar ungdomsinformatören Sanna

Skriv kommentar
Kommentarer

Hej,
Om ni vill ha katten som innekatt är en lina som han kan gå med utomhus faktiskt en bra idé. Då kan katten vara utomhus med ett eget revir, kom dock ihåg att selen ni fäster linan till katten med skall ha två band som man sätter runt nacken och under "armarna" så att han inte stryper sig själv. Sätt inte linan för nära ställen där katten kan fastna (de brukar inte vara så smarta) t.ex. träd och utestolar. Kontrollera också hur katten har det ofta, fåglar kan attackera och andra katter kan bråka.
Förutom linan kan man även unna katten lite tid i koppel ibland, så att han får se runt hela huset. Om ni har en balkong kan det också vara en bra plats att sätta ett nät runt så att katten får en bra utkiksplats =)
Kastreringen är jag inte expert på men jag tror att vi väntade tills vi såg det första tecknet på att han markerade innan vi tog honom till veterinären
/v0i0

(12.06.2018)

Dölj

Tillbaka till Relationerna

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!