Sträng mamma...

19.01.2020
Hej Decibel! Jag har det lite jobbigt just nu och hoppas att jag får svar från er.
Min pappa gjorde slut med mamma då jag var 2 år gammal (är 15 idag och går i klass 8) och ända sen det har mamma blivit mer och mer sträng och överbeskyddande. Hon går igenom hela min telefon varje dag och måste veta alla mina lösenord, får inte ha någon dörr till mitt rum, får inte ha pojkvän, INGA killar får åka hem till mig, ingen får sova över, får inte vara kompis med vissa personer, måste blåsa i en sån alkoholmätare varje gång då jag kommer hem (FRÅN SKOLAN!!!) och får aldrig åka nånstans ensam utan mamma är alltid med vilket resulterar i att jag knappt har några kompisar för får aldrig åka nånstans utan dom får bara komma hit. Men vem skulle vilja komma hit då jag inte ens har en dörr att stänga och mamma kan höra allt vad vi säger och gör. Det jobbiga är att jag nu har fått känslor för en kille som är 1 år äldre än mig (han är 16 år) men kan inte på nått sätt skriva med honom för då ser mamma mina meddelanden med honom. Vi brukar prata i skolan och har tillockmed pratat om sex och hur vi skulle passa bra att vara tillsammans kanske...och igår så kysstes vi och jag sög av honom i wc:n på rasten i skolan...det var min alldra första kyss och hade aldrig sugit av någon förut och vet inte hur det hände men det bara blev så... Har berättat för honom om mamma och hur hon är men han som tur brydde sig inte så mycket utan han sa bara att vi får hitta andra sätt att kommunicera med varann utanför skolan. Han är verkligen så himla fin och är jättekär i honom nu då jag tänker efter...Skulle verkligen vilja vara tillsammans med honom och jag tror han vill detsamma. Men är så rädd att mamma skulle få reda på det. Jag fick redan utegångsförbud i 2 veckor (fick inte ens åka till skolan utan fick hemundervisning dvs en lärare kom hem till mig varje dag 09:00-14:30) för att jag råkade använda svordomar då hon hörde så vill inte ens tänka vad som skulle hända om hon fick reda på detta...vill ju inte göra henne arg eller besviken men orkar inte med att hon ska hålla på såhär för jag måste verkligen få leva mitt liv som tonåring och få vara lite rebell som mina andra kompisar. Men det kommer nog aldrig hända.
Hjälp mig!! Vad ska jag ta mig till??
Anonymmm
luckan

UngInfo svarar

28.01.2020

Hejsan!

Tack för att du kontaktade oss. Det är viktigt att få prata ut eller i det här fallet skriva ut till någon annan. Föräldrar kan vara väldigt beskyddande när man kommer till tonåren vilket kan kännas väldigt jobbigt. Sällan gör föräldrar detta för att vara elaka utan det handlar ofta om att man är rädd att det skall hända något dåligt för det finaste och viktigaste man har.

Det betyder ändå inte att man får göra vad som helst som förälder. Vi har alla rätt till en del privatliv även om man ännu inte är myndig. Därför tror jag att det är viktigt att du försöker prata med din mamma om att få en dörr och att hon inte skulle kolla telefonen varje dag eller göra alko-test då du kommer hem från skolan. Kanske berätta för henne hur det får dig att känna. Om hon inte förstår så kan det vara bra att tala med till exempel skolans kurator för att få hjälp att tala med mamma.

Jag tror det skulle vara bra att också diskutera hemundervisningens orsak mer tydligt med skolan och din mamma. Det låter lite strängt att bara på grund av svordomar få hemundervisning. Kan det finnas någon orsak bakom det som inte har förklarats till dig? Du har en rätt att höras om sådana beslut och du har en rätt att få en tydlig förklaring.

Vad roligt att du och killen trivs tillsammans! Kanske han eller någon kompis kan vara ditt stöd när du talar med skolan och mamma om det du upplever. Det kan göra saker lättare. Du skriver att ni funderar på sex och att ni haft munsex. Munsex som namnet avslöjar är redan en del sexet. Penetration, det vill säga samlag är bara en del av sex och vill därför säga att kom ihåg att tala om vad ni vill och inte vill göra då det kommer till sex. Det är superviktigt att båda skall känna sig trygga och vill göra det man gör då man har sex. Oavsett om det är pussar, munsex eller samlag.

Hälsningar, Oscar
Krisarbetare på Krisjouren för unga

 Krisjouren för unga erbjuder gratis och konfidentiellt samtalsstöd för dig som är mellan 12-29 år. Vi finns på Albertsgatan 33 i centrum av Helsingfors. På tisdag, onsdag eller torsdag mellan 9-12 kan man komma utan tidsbokning eller så kan man skriva att mail åt oss på krisjouren@helsinkimissio.fi och boka en tid.  http://krisjourenforunga.fi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.