Illaluktande underliv

15.01.2020
Hej! Tack för en superbra webbsida!

Jag har ett problem, som jag haft så länge jag kan minnas. Mitt underliv har alltid haft en väldigt stark lukt. Jag märkte det här redan som 15 åring (är nu 23). Det har begränsat mitt sexliv en hel del, då jag är väldigt osäker vid någon sorts kontakt annat än penetrering. Oralsex kommer sällan på frågan och redan fingrande känns osäkert, enbart pga att jag tänker så mycket på lukten.

Jag har haft både svampinfektion och bakteriell vaginos, men jag kan väl ändå inte ha det konstant? Jag vet att lukten kan ändra i och med menscykeln och visst är den ibland mindre, men ändå konstant. Kan man lida av någon sorts kronisk bakteriell vaginos eller dylikt? Vad finns det isåfall för hjälpmedel? Jag försöker att lufta underlivet under natten och inte ha allt för spända kläder. Spenderat dock ändå en stor del av min tid i simdräkt.

Jag har en hel del olika sexuella partners, men använder alltid kondom. Min förra partner jag hade sex med kommenterade lukten från mitt underliv och nu känner jag mig otroligt osäker. Vågar inte släppa någon nära. Otroligt tacksam för hjälp!!

Måste lägga till att jag relativt nyligen var hos gynekologen (3 månader) och allt verkade ok.
luckan

UngInfo svarar

05.02.2020

Hej,

Du har redan tänkt på många saker som kan påverkan lukten av flytningarna (infektioner, menscykeln) samt några grundknep för att försöka ta hand om underlivet (behandla infektionerna, försöka lufta underlivet). Ett till knep som brukar nämnas är att försöka undvika t.ex. socker och choklad, eftersom det för vissa kan påverka balansen i slidan på ett positivt sätt.

I ditt fall misstänker jag att ditt aktiva simmande kan ha en negativ inverkan på hur slidan och underlivet mår, eftersom tvål och tvättmedel oftast försämrar slemhinnan och hudens normala funktioner. Har du i något skede haft en flera veckors paus från simmandet och har det i så fall tillfälligt kunnat förbättra situationen?

Ibland kan faktiskt infektioner komma snabbt tillbaka efter att de har behandlats och då kan man ibland fundera på att försöka använda medicin i förebyggande syfte (t.ex. en gång i veckan). Detta bör ändå diskuteras med en läkare.

Du skriver att du har varit hos en gynekolog för endast några månader sen, men diskuterade ni då luktproblemet? Eftersom du tydligt lider av hur dina flytningar luktar skulle jag uppmana dig att (om möjligt) boka tid på nytt till en gynekolog och diskutera ditt problem, så att du förhoppningsvis kan få personliga tips för vad som kanske kunde hjälpa dig. Och som tidigare nämnt kan du försöka se hur en paus från simmandet påverkar lukten.

Hoppas att svaret är till hjälp och att du hittar något som hjälper dig!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

2 Kommentarer

  • Undrande användare 22/01/2020 1:11pm (8 månader sen)

    Hej! Jag undrar om min fråga ignoreras pga min ålder? Har skickat en fråga tidigare som förblev obesvarad, medan alla frågor efter min fråga blev besvarade. Det samma sker även denna gång. Uppskattar ifall ni kunde isåfall skriva tydligare än åldersgräns på er hemsida.

  • Tessi, Decibel 22/01/2020 2:00pm (8 månader sen)

    Hej,
    Jag är ledsen att du har fått vänta på ditt svar. Det att svaret dröjer har ingenting att göra med din ålder. Men beroende på vilken kommun frågeställaren kryssar i att hen är ifrån så är det olika experter som svarar på frågorna. Kommunerna som hör till Decibels område besvaras av Decibels experter, och kommunerna utanför det området besvaras av Luckans eller Ungdomslivs experter - och därför kan det variera både hur snabbt och vem som besvarar frågorna. Men samma system gäller för alla frågor som ställs på Våga Fråga - att de borde besvaras inom 5 vardagar.

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.