Känslor?

21.03.2020
Är det normalt att när jag håller på att få känslor fö någon så börjar jag må dålit psykiskt jag känner mig tom, lust att skada mig sj, gråter från ingenstans, känslan av att bara existera gör mig trött är det normalt att känna såhär? Ska det kännas såhär att få känslor för när det händer så stängs jag liksom av. Vet inte om det är för att jag har blivit sårad så mycket att jag inte vill bli det igen. $$
Camilla Roslund Nordling

Rehabiliteringsrådgivare på Psykosociala förbundet rf. Camilla svarar

26.03.2020

Hej!

Att bli intresserad av någon brukar vara en ganska bubblande, spännande och varm känsla och borde nog inte framkalla svåra eller negativa känslor. Inga känslor är i sig fel, men är det så att man reagerar med svåra känslor på helt normala eller glada händelser så behöver man nog reda ut vad det kan bottna i. Ibland kan känslosystemet överreagera och tolka ”fel” av olika orsaker. Det kan mycket väl hända att din upplevelse att ha blivit sårad har satt såna spår i dig att det gör att du får negativa känslor och börjar må illa. Det är fint att du har funderat kring detta, hur du känner och kan sätta ord på känslorna.  

Ingen av oss vill bli sårad, inte av någon, nånsin. Det är jättejobbigt att uppleva och man kan vara ledsen länge efteråt. Men tyvärr så är det nog omöjligt att vi inte någon gång råkar ut för det och det gör ont varje gång. Mitt bästa råd när man råkar ut för det är att man tar hand om sig själv, man gör saker som man tycker om och jättebra är det om man kan sätta ord på känslorna som man har genom att rita, måla, skriv ner hur du känner. Lyssna på musik, rör på dig (motion är bra mot, i princip, allt), prata med någon. Förstås jättebra om man kan reda ut saken med den som har orsakat sorgen och kanske få ett förlåt och en förklaring men alltid kan man inte det. Så småningom brukar man nog börja må bättre och man kan gå vidare.

För att vi ska kunna ha en bra relation till andra (både då det gäller familjen, vänner och ev. partners) så måste vi först se till att vi själva mår bra! För att vi ska kunna ge och ta emot kärlek, för att kunna stå på oss och hävda vår åsikt, leva respektfullt tillsammans med andra m.m. så är det viktigt att vår självkänsla är ”good enough”! Självkänslan hjälper oss att värdesätta oss själva vilket kan skydda oss från att t.ex. bli utnyttjade. Den hjälper oss också att bli självständiga, att klara oss själva ganska långt och att trivas med oss själva.

Självkänsla är ”färskvara” och behöver påfyllning livet ut. Vår självkänsla kan få näring av sunda/trevliga människor runtomkring oss och på samma sätt kan den dräneras av osunda relationer. Så det är viktigt att vi lär oss att undvika/välja bort relationer som vi inte mår bra av. Vi kan själva också påverka och jobba med vår självkänsla. Läs mer om självkänsla på decibel här: https://www.decibel.fi/information/sjal/sjalvfortroende-och-sjalvkansla/

Med det sagt om självkänsla så tycker jag absolut att du skall prata med någon vuxen om hur du mår och känner. Prata med en förälder eller annan vuxen du litar på, jag tycker också du ska kontakta kuratorn på din skola (borde gå bra att kontakta hen även nu i dessa special tider) eller vänd dig till en psykolog på HVC.

Som ett allmänt råd till alla unga så vill jag säga att mår man dåligt så ska man prata med någon som kan hjälpa och ge råd och stöd. Har man tankar på självmord så ska man ALLTID prata med någon och söka hjälp.

Så håll i fortsättningen inte svåra känslor och illamående för dig själv utan sök hjälp och stöd! Ta hand om dig!

H. Camilla R-N

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.