P-piller och mensvärk

08.01.2020
Hej!
Jag har nu ätit ihop mina p-piller kartor i några månader för att skippa min mens (vilket jag gjort många ggr förr), men nu har jag de senaste dagarna haft svag värk som känns exakt som mensvärk. Är det normalt?
Har nu avslutat den här p-piller kartan tidigare för att invänta min mens för jag antar att min kropp säger att den behöver få ha mens nu. Gör jag rätt? värk
luckan

UngInfo svarar

05.02.2020

Hej,

Det låter helt normalt att du kan ha känningar i magen som påminner om menssmärtor, även om du har tagit p-pillren utan paus. Ibland kan t.ex. slemhinnan i livmodern bli så pass tjock även att man äter p-piller att det leder till en mellanblödning och i samband med den eller t.o.m. innan mellanblödningen börjar kan det förekomma magvärk. Det kan vara ett tecken på att livmodern har börjat krampa för att ”slänga ut” den gamla slemhinnan.

Att du i det här skedet tar en paus och låter blödningen komma låter bra, även om det inte brukar vara farligt att fortsätta trots eventuella magkänningar. Om det dock börjar komma en mellanblödning då man äter flera plattor i rad kan det vara bra att ta en paus och låta kroppen göra sig av med den slemhinnan som hunnit byggas upp under flera månader.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

1 Kommentarer

  • hej igen 13/01/2020 10:54am (44 dagar sen)

    Uppdatering: mensen kom som den brukar, t.om en dag tidigare. Har nu mens för 4de dagen och den har varit helt som normalt.
    Förutom att jag har under åtminstone 2 dagar mått ganska illa (dag 2 och 4), brukar normalt inte må illa under mensen. Vad tror ni om det här? Är det normalt eller bör jag oroa mig?

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.