Panikångest

11.04.2010
Hej! Det är så att min pojkvän lider av panikångest, vad kan jag göra för att få honom att må bättre och kan jag få lite mer info vad panikångest handlar om?
25.11.2011

Hej "orolig flickvän"

Tack för din fråga. Jag kan väl förstå din oro för din pojkvän. Panikångest kan verka skrämmande när man följer med från sidan.
Panikångest eller paniksyndrom är ändå väldigt vanligt och innebär att man får återkommande och oväntade panikattacker. Dessa attacker kännetecknas av en rad kroppsliga symptom såsom t.ex. ökad puls, hjärtklappning, svettningar, magont, yrsel och tryck över bröstet. Dessa symtom brukar sedan följas av en intensiv rädsla att något katastrofalt kommer att hända. Till exempel att man ska tappa kontrollen, bli tokig eller få en hjärtattack. Man kunde på sätt och vis kalla panikattacker för ett falskt alarm – kroppen reagerar som om den skulle vara i livsfara och på grund av alla symtomen blir man rädd att man verkligen är i fara. Mellan attackerna kan man uppleva en stark oro att de skall komma igen och det leder kanske till att man börjar undvika vissa situationer eller platser eller är jättespänd över alla möjliga kroppsliga symtom som man i vanliga fall inte skulle ha märkt. Panikångest drabbar 2-3 procent av befolkningen någon gång i livet och man vet inte riktigt av vilken orsak. Det kan hända att man länge haft det stressigt eller att det hänt negativa saker i livet. Det kan också vara så att man redan länge haft små problem med ångest. Vad än orsaken är så är det alltid bra att kolla upp panikångesten med en läkare för att åtminstone kunna utesluta att det inte handlar om någon fysisk sjukdom. Panikångest är i sig inte farligt. De kroppsliga reaktionerna är ofarliga och förbigående. Men den som upplever panikångest tolkar det som allvar och just därför skulle jag rekommendera ett besök till en allmän läkare på HVC som också kan bedöma graden av din pojkväns ångest och kanske också rekommendera lämplig behandling av den. Bl.a. kognitiv beteendeterapi används en hel del för panikångest och går ut på att man får lära sig hur kroppsliga reaktioner, tankar och beteenden samverkar för att skapa och hålla kvar paniken. Man lär sig olika tekniker för att möta sin ångest och gradvis börja bemästra den.
Panikångest är som sagt helt möjlig att behandla och det finns en hel del man kan göra själv. Jag vet ju inte hur ofta din pojkvän har panikattacker och om han redan har lärt sig att bemästra dem på något sätt men nedan följer några tips.

Personer med panikångest borde i regel undvika stora mängder kaffe och energidrycker med hög koffeinhalt. Samma gäller även alkohol. Bra kost och motion i någon form rekommenderas alltid.
Självhjälp i form av avslappnings- och andningsövningar är effektiva och kan övas in under lugna perioder. Ibland kan det vara svårt att komma ihåg att andas lugnt efter någon viss modell när man drabbas av panikångest och i det skede kan du vara till stor hjälp för din pojkvän. Om ni övar tillsammans på att t.ex. andas i en viss lugn rytm, t.ex. såhär: andas in och räkna tyst till tre – håll andan och räkna tyst till tre – andas ut och räkna tyst till tre - håll igen andan och räkna tyst till tre. Försök få andningen så lugn och behärskad som möjligt, passar inte rytmen 3-3-3-3 för er så pröva på att räkna till 4 eller 2. Kom ihåg att andningen är en funktion som man ganska långt kan kontrollera viljemässigt. När din pojkvän drabbas av panikångest kan du försöka lugnt andas tillsammans med honom och räkna högt i den takt ni lärt er.

Avslappningsövningar där man bara ligger lugnt och går igenom alla kroppsdelar genom att både spänna och slappna av är en metod som du också kan öva med din pojkvän och som ger en större kännedom om den egna kroppen. På följande webbsida hittar du en bra övning i muskulär avslappning som du kan ladda ner.
http://www.utbildning-co.se/sv/cd/mp3/

Din största och viktigaste uppgift är kanske att få din pojkvän att våga vara kvar i den hemska ångesten den korta stund som den varar. Attacken är alltid övergående och han behöver kanske någon som påminner honom om det när det är som värst och känns som en evighet.

Hoppas detta svar hjälpte lite. Kram och lycka till!

En annan sida som ger dej mer info om panikångest är
www.sps.nu/panikangest

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej fina decibel! Jag har skrivit frågor hit förut och de två senaste svarade Kix på, vill rikta ett jättejättetack till dig, också för att du delat med dig av personliga erfarenheter av att t.ex. vil...
Läs mera

Ångest beskrivs ofta som katastroftankar, alltså att en person konstant oroar sig över vardagliga saker eller att man tror att något hemskt ska hända. Min ångest är (eller kanske snarare känns) nästan...
Läs mera

Jag har funderat på att fara till skolkuratorn för en jättelång stund, även här på decbel sa de att jag skulle borde fara till kuratorn.
På siståne har jag fått ganska mycket jobbiga tankar, osäker av...
Läs mera

Hej, min pojkvän har det lite jobbigt just nu. Han har haft det väldigt stressigt länge och nu har det börjat påverka hans mentala hälsa på riktigt. Han upplever ångest och oro och han säger att stres...
Läs mera