Psykiska sjukdomar

01.04.2020
Hej, jag läste några hemsidor där man påstår att barn som är födda där pappan är äldre löper större risk att få psykiska sjukdomar (ADHD, asperger, schizo, bipolär, autism osv). Min pappa va 49 år gammal o min mamma va 39 när jag föddes. Jag är 20 år gammal nu o blir orolig. Hur stor är risken att jag insjuknar? Ingen i min familj eller mor o far föräldrar har haft någon av dessa sjukdomar och jag har inga fosterskador eller haft uppväxtproblem om det är det som är anledningen att man får dessa sjukdomar?

Hoppas få ett snabbt svar Orolig

Terapeut Kirsi svarar

06.04.2020

Hej!

Du skriver om din oro för risken att få psykiska sjukdomar på grund av din pappas ålder då han fick dej. Det stämmer att man i olika studier kunnat påvisa ett samband mellan psykiska/neurologiska störningar och äldre föräldrar. Samtidigt har andra studier kunnat påvisa både bättre välmående, bättre prestationer, högre intelligens, färre aggressionsproblem och färre drogproblem hos barn till äldre föräldrar.

Så vad skall man tro på?

De olika undersökningarnas syfte är ju inte att göra oss oroliga utan skapa större förståelse för en del av orsakerna till olika sjukdomar. På samma sätt som det bedrivs forskning kring fysiska sjukdomar med en ärftlig belastning, som t.ex. hjärt-och kärlsjukdomar, så vet man att det sällan handlar om enbart den ärftliga faktorn utan en hel påverkas av olika psykosociala faktorer och de val vi gör i våra liv.

Vi har alla riskfaktorer i våra liv, av vilka den ärftliga faktorn står för en viss sårbarhet. Andra riskfaktorer kan vara känslor av hjälplöshet och ensamhet, mobbning, missbruksproblem, olika förluster, arbetslöshet osv. Sådant som vi inte alltid kan påverka och som ökar den negativa stressen i livet och samtidigt vår sårbarhet att ev. insjukna.

Det som balanserar riskfaktorerna är olika skyddande faktorer, som vi kan påverka och förstärka. Till dessa skyddsfaktorer hör god hälsa, vår förmåga att hantera konflikter, lära oss nya saker, ha möjlighet att förverkliga oss, en trygg livsmiljö, utbildningsmöjligheter, socialt stöd av familj och vänner, arbete osv.

Så även om det finns riskfaktorer och en sårbarhet i ens liv så betyder det inte automatiskt att man insjuknar i något. Vi har inte möjlighet att påverka alla händelser i våra liv, men vi kan alltid påverka något och fokusera på de skyddande faktorer som finns för att bli starkare och mera resilienta för olika motgångar. Det tycker jag är viktigt att satsa på och hoppas du känner likadant och kan på detta sätt hantera din oro på ett konstruktivt sätt.

Lycka till!

Kirsi  

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag undrar om min ADD kan göra så att jag har IBS och VAD innebär IBS?
Jag undrar när jag behöver ta glukostabletter min kost är väldigt enformig och jag undrar ven och vilka behöver glukos tillskott?
Läs mera

Hej! Jag är 24 år gammal och har nu över ett år haft svårigheter med sömnproblem. Jag känner mig lite gammal när jag frågar om hjälp här eftersom en stor del av frågorna verkar komma från yngre männis...
Läs mera

Hej! Jag började med p-piller för ca 3 år sedan då jag blev tillsammans med min pojkvän. Har haft en del besvär med p-pillren och bytt flera ggr då de orsakat mycket nedstämdhet och håravfall(?). Hur ...
Läs mera

Jag är väldigt förvirrad då det kommer till pcos och kost/träning. Jag har läst att vissa säger att högintensiv träning tex att springa är dåligt för oss med pcos då det orsakar extra stress för kropp...
Läs mera