Studera i Danmark

20.03.2020
Hej, är det möjligt att som finlandssvensk studera på universitet i Danmark? Vad är antagnings- och språkkraven? studerande
Patricia Donner

Magister i Allmän- och Vuxenpedagogik. Studerar till elev- och studiehandledare. Patricia svarar

27.03.2020

Hej Studerande!

Ja, det är fullt möjligt att studera i Danmark som finlandssvensk. Du kan läsa en hel utbildning där eller också t.ex. en magister eller åka på utbyte. Hela norden har samarbete med varandra när det kommer till jobb och utbildning, vilket gör att det är betydligt lättare att studera en hel utbildning gratis i t.ex. Norge, Sverige, Danmark eller Finland.

Det finns nog både utbildningar på engelska och danska men i och med att du i första hand är intresserad av medicin vid Köpenhamns universitet så betyder det att du i sådana fall läser utbildningen på danska. Du behöver inte vad jag förstått genomgå ett språkprov om du har svenska som modersmål och skrivit det i studenten. Det kan ändå vara bra att läsa en eller två språkkurser i danska när du kommer dit, även om du har svenska som modersmål, för att bättre förstå språket. Jag har själv studerat i Danmark i 5 månader genom utbyte på engelska och att läsa danska är relativt lätt, men att prata det och att förstå är svårare.

Här hittar du information på engelska om krav för att studera på Köpenhamns universitet. Du bör först läsa en bachelor i medicin innan du kan gå vidare till en kandidat och magister, som jag förstår det. Du antas till de flesta utbildningar på ditt studentexamensbetyg och eventuellt på gymnasiebetyget också. Nu vet jag inte om du tänkt ta studenten eller inte, men jag utgår från det i och med att du är intresserad av medicin.

Du kan också t.ex. gå in på länken https://www.ug.dk/ och navigera dig vidare till "Videregående uddannelser", där kan du navigera dig vidare. Här är ett annat tips som hjälpa dig att hitta en utbildning enligt ditt intresse. Där finns både Yrkeshögskolor och Universitet listade.

Navigera dig fram och se om du kan hitta flera alternativ som kunde passa dig. Många universitets hemsidor har också information på engelska. Om du behöver ytterligare hjälp med ansökningen rekommenderar jag att du pratar med din egen studiehandledare på din skola.

Här listar jag andra länkar som kan vara av intresse för dig (notera att det är svenska sidor):

https://www.hbl.fi/artikel/utbildning-studera-utomlands-har-a-danielas-och-daniels-basta-tips/

https://allastudier.se/tips-o-fakta/studera-i-danmark-15845

https://www.studentum.se/utbildning/utbildningar-i-danmark

Hoppas det hjälpte dig på vägen och lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.