Utbytesstudier

13.01.2020
Hej,
jag går i gymnasiet och funderar på att åka på ett utbytesår, eller halvår.
Jag skulle vara ganska sugen på att åka till Norge.
Men jag skulle vilja kombinera studierna där med gymnasiet här hemma i så fall, alltså att de kurser jag läser där skulle räknas också i Finland. Finns det något sätt att göra det på?

Jag har hört någon stans att i tex USA går det om man inte går i en amerikansk skola utan en svensk/finsk skola, men om man tex åker till Norge då, skulle det fungera i en Norsk skola? Jag tänker att skolsystemen måste väl vara ganska så lika men det är ju fortfarande ett annat land.
Studerande
Patricia Donner

Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar

16.01.2020

Hej Studerande!

Roligt att du funderar på att göra utbyte redan under gymnasiestudierna och att du hittat ett land som intresserar dig.

Din fördel är att du tänkt dig ett land i Norden eftersom det är lättare att ansöka och att hitta potentiella gymnasium som tar emot dig, också troligen med tanke på att få tillgodo studier under din vistelse.

Min personliga erfarenhet är att många som åker utomlands ett år i gymnasiet tar studenten senare än de som inte åker iväg. Detta är bara något som du kan vara beredd på när du går vidare med ärendet, inte något som nödvändigtvis behöver vara sanningen i ditt fall. Jag vet fall där gymnasiestuderanden som åkt utomlands läst extra även på kvällsgymnasium, så som t.ex. kombi-studeranden gör (via Aftis, Vasa Svenska Aftonläroverk) - för att lyckas ta studenten med sina jämnåriga.

Gymnasieutbyten arrangeras mest till Norden, Baltikum och andra europeiska länder, för skolorna kan få finansiering för dem från programmen Nordplus och Erasmus+ eller via Pohjola-Norden. Därför är det till din fördel att åka inom Norden. Räkna ändå med att finansiera en del av utbytet själv.

Jag kan tyvärr inte svara på exakt hur mycket du kan avlägga i t.ex. Norge och få tillgodo på Övis. Det här görs i samråd med det gymnasium du är på utbyte hos och med det egna gymnasiet. Mitt förslag är att du går vidare med ditt intresse till din studiehandledare som tar en titt på de kurser du kommer avlägga under året/halvåret du tänkt åka iväg. De kan också svara på vilka gymnasium som kanske kan ta emot dig. Ansökningsprocessen kan vara ganska lång så jag rekommenderar att göra det så fort som möjligt.

När ni hittat ett passande gymnasium kan ni titta på deras kurser och efter det avgöra hur mycket du kan få tillgodo. En del kurser kan vara svåra, som historia, samhällslära, modersmål och finska som automatiskt inte motsvarar Finlands kurser av kulturella och språkliga skäl.

Hoppas detta hjälpte dig i dina funderingar och lycka till med eventuella kommande ansökningar!

Med vänliga hälsningar,

Patricia Donner

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag undrar hur svårt det är att skriva hissa i studenten. Det är det enda ämnen jag tycker om men jag vet inte om jag vågar satsa på det om det är så svårt. Jag brukar få helt okej i vanliga hiss...
Läs mera

Hur många obligatoriska kurser måste man ta vid Jakobstads gymnasium och hur många ämnen måste man fördjupa sig i på ett ungefär för att kunna ta studenten? Och hur funkar studentskrivningarna ?
Läs mera

Hej! Pluggar till sjuksköterska och fick tyvärr anatomi kursen underkänd! Nu undrar jag om ni vet någon högskola som erbjuder anatomi o fysiologi kurser under sommaren? Gärna på svenska men finska går...
Läs mera

Hej,
jag är otroligt intresserad av kriminologi och forensiska vetenskaper, men har svårt att lista ut om det finns ett utbud av arbeten i Finland eller om jag skulle tvingas arbeta med något annat, ...
Läs mera