Uttöjd anal

15.01.2020
Hej! Jag är 22 år gammal tjej som på de senaste 3 åren inte klarat av att hålla tillbaka gaser, de bara pyser ur mig. Tidigare har dehär inte varit ett problem. Jag skulle inte säga att jag är särskilt gasig av mig men när det kommer kan jag inte hindra det, kan inte heller prutta höggljutt längre? Känns som detta endast kan bero på att min anal har blivit uttöjd och luften bara pyser ur mig? Har haft analsex flera gånger utan glidmedel då ja var yngre och är dessutom väldigt mycket förstoppad (ibs) vilket kanske töjt ut? Är detta något en läkare kan hjälpa mig med? Går det att avgöra om analen är uttöjd? Har inte längre analsex och försöker hålla avföringen mjuk men gasproblemet kvarstår. I övrigt inga symtom på tex hemorrojder eller dylikt. Hjälp! Silverfisken
luckan

UngInfo svarar

22.01.2020

Hej,

Du skriver att du funderar på om din anal är uttöjd och om det går att testa; en läkare (vid t.ex. hälsovårdscentralen) kan testa hur din sfinktertonus (dvs. muskelspänningen i analöppningens slutarmuskel) är genom att tuschera. Då sätter läkaren in ett finger i analöppningen och bl.a. ber dig att spänna slutarmuskeln för att avgöra hur den fungerar. Baserat på din beskrivning tror jag dock inte att det har skett någon större skada av muskeln, eftersom du inte skriver att det t.ex okontrollerat skulle ha rinna ut avföring från ändtarmen. Gas kan nämligen lättare pysa ut, utan att man alltid fullt kan kontrollera det. Om det trots allt skulle finnas tecken på en försvagad slutarmuskel finns det knipövningar man kan testa på och vilka i bästa fall kan lindra besvären.

Som läkare skulle jag kanske också fundera på om du möjligen har laktosintolerans (=orsakar extra gas i magen), därtill skulle jag vilja veta om din tarm faktiskt fungerar regelbundet (1-2 dagars mellanrum) och om avföringen hålls mjuk. Vid behov kan förstoppning behandlas med bl.a. fibertillskott eller laxativa mediciner. Om du har IBS kan det förstås även bidra till en ökad gasproduktion, så då kan det vara bra att kolla om en FODMAP-diet ger någon hjälp.

Hoppas att svaret är till hjälp!

Hälsningar, Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.