Vad är det för fel på mig

10.01.2020
? 007
Regnbagsankan LOGO1

Regnbågsankan rf svarar

27.01.2020

Hej! 

Tack för frågan och ursäkta sent svar, vi har ingen anställd för tillfället så allt sköts på frivillig basis. Jag ger ett kort svar nedan men jag tänkte också ge kontaktuppgifter till SMOK (sukupuolenmoninaisuuden osaamiskeskus) då det verkar som att personen som ställde frågan behöver mer ingående stöd än vi för tillfället har resurser att ge.

 

Hej 007,

Det du beskriver låter väldigt bekant för mig, fast jag själv var några år äldre när jag började inse att jag egentligen var en kille. Då funderade jag också länge på hur det skulle gå, om det alls var nån vits att försöka korrigera något för jag var också orolig att det inte skulle vara tillräckligt för att få mig att känna mig bättre. Dessutom hade jag hört att transprocessen var väldigt lång och jobbig. Jag kom ändå till sist fram till att det knappast kunde bli värre, och att det var bättre att göra nånting än att göra ingenting, och nu, många år senare, har jag så mycket lättare att vara trots att processen var lång och emellanåt jobbig. Att acceptera sig själv och ta steg mot den person man vill vara är aldrig helt lätt, och speciellt inte om man är trans, men det är värt det. Vad gäller att "bli en riktig kille", så kan jag berätta att ingen som träffar mig har på flera år trott att jag är något annat än en kille, alla som känner mig ser mig som en kille, och det allra viktigaste är att jag också gör det själv fast det kändes hopplöst i början. Hormoner och operationer löser inte allt och är inte rätt svar för alla, men för mig hjälpte de mer än jag skulle ha kunnat tro. Länge ville jag bara ladda om och födas som ciskille, men om jag hade fått det valet idag skulle jag faktiskt inte välja annorlunda - den här processen har fått mig att förstå så mycket om mig själv och om världen att jag inte skulle byta bort det mera.

Mitt egna första steg var att tala med en terapeut som var specialiserad på just kön och könsdysfori men som inte jobbade på någon av transpoliklinikerna. Om du också skulle vilja tala med nån som är insatt men som inte jobbar för transpoli, kan du ta kontakt med Sasu Mattila på SMOK (sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus), Sasu talar svenska och kan svara på email på sasu.mattila@seta.fi, eller i telefon (nästa telefontid är 31.1 kl 12-14, men du kan skicka email före det). 

Hoppas det här hjälpte, och ta kontakt igen om du vill ha mera information eller om du bara vill tala!

Sasha Linder

Regnbågsankans ordförande 

1 Kommentarer

  • 007 13/01/2020 8:24pm (8 månader sen)

    Ja :)

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.