Hhjjäällpp

17.10.2020
Hej, jag mår väldigt dåligt, känner mig helt värdelös och känns som att alla hatar mig. Mina föräldrar och min syster älskar jag mer än allt annat på jorden. Min storasyster är älskad av alla hon möter, finns ingen som inte gillar henne. Under hela mitt liv har folk bara velat vara vän med mig för att komma i kontakt med henne. Allt hon gör är alltid perfekt och har alltid känt att hon är den alla älskar och jag är den som ingen ser. Känns som att alla förväntar sig att jag ska vara som henne och lika bra och som att alla jämför oss. Men iallafall, hur ska man göra för att man inte ska känna sig värdelös när hela ens omgivning säger nått annat .
22.10.2020

Hejsan!
Jag vill börja med att säga att även om du känner dig värdelös, så är du absolut inte det.

Det är knepigt då man känner att man jämförs eller då man jämför sig själv med någon annan, t.ex. med en syster som i ditt fall. De känslor du känner är verkliga, men det betyder inte alltid att de speglar verkligheten. I detta fall betyder det att även om det känns som att alla förväntar sig att du skall vara som din syster, så betyder det inte att det är så. En sak som är säker är att ingen är perfekt. Vi har alla våra starka och våra svaga sidor. Det är mänskligt och helt okej.

Det vore viktigt att du lär dig se det fina i dig själv och då är det lättare för andra att göra det också. Men jag vet att det inte alltid är så lätt att se de positiva sidorna hos sig själv. Därför kan det vara bra att öva på detta. Ett sätt är att du varje dag tittar dig själv i spegel med ett leende samtidigt som du ger dig själv en komplimang. Det kan antingen vara något gällande utseendet eller nått du tycker att du är bra på. Det kan kännas fånigt men det fungerar faktiskt! Ge det lite tid.

Jämför dig inte med andra, utan jämför dig endast med dig själv. Till exempel om du tycker att din syster är bättre än dig på att teckna, så tänk inte på hennes talang utan titta på din egen utveckling istället. Vad har du blivit bättre på och vad behöver du ännu öva på? På detta vis kommer du upptäcka hur många saker du faktiskt är bra på och hur mycket du faktiskt har utvecklats. Och ju mer du övar, desto mer utvecklas du! Tävla med dig själv istället för med andra. :)

 Försök komma ihåg att du är bra precis som du är, med ditt temperament och din personlighet. Det finns människor som uppskattar de egenskaper just DU har. Ju äldre du blir, desto fler sådana personer kommer att komma in i ditt liv.

Var snäll mot dig själv och kom ihåg att du är värdefull. 


Lycka till!

Hälsningar,
Isa Muotio

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Finns det några medium i österbotten, tilexempel att man kan chatta med dom eller nåt. Är nyfiken
Läs mera

Hej, Jag mår väldigt dåligt och och vet inte hur jag ska göra för att få hjälp. Jag har mycket självmordstankar och lider av självskadebeteende. Jag har talat med kuratorn men vågade inte säga hela sa...
Läs mera

Hej. Jag känner mig jätte konstig ända sedan 1 år tillbaka. Jag vill bara födas på nytt som nånn annan o känner jämt att mitt liv int e värt nått. Allt känns grått och tråkigt. Så länge jag gamear kän...
Läs mera

Fortsättning
Läs mera